VRSTE FRANCUSKIH SIREVA Rokfor je kralj među njima a Banon se pravi od kozijeg mleka

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Francuska, zemlja bogata sirevima, sa više od 400 vrsta, jedinstvena u svetu. Sirevi se prave od kravljeg, kozijeg ili ovčijeg mleka i njihovih kombinacija.

sir
Shutterstock

Dupli ili trostruki procenat masti

Duplim procentom smatra se više od 60 posto a trostrukim preko 70.

Rokfor

Najpoznatiji plavi sir u svetu, nazvan kraljem među sirevima. Dobija se iz posebnih pećina u Južnoj Francuskoj, od ovčijeg mleka.

Bri sir

Polutvrdi sir od pasterizovanog kravljeg mleka, veoma je bogat proteinima. Kremastog i bogatog ukusa. Smatra se da vodi poreklo iz 7 veka, sir u kome su uživali kraljevi. Brojni pisci su upravo u njemu nalazili inspiraciju, a vrhunac slave je doživeo u vreme Bečkog kongresa 1815. godine, kada je proglašen kraljem svih sireva. 

Banon

Pravi se od kozijeg mleka i prodaje uvijen u listove kestena. Zbog toga što udeo masti ne prelazi 50 posto pogodan za ljude koji vode računa o ishrani. Sjajno se slaže sa svežim voćem, pečenim kruškama, džemom od višanja, integralnim hlebom i belim vinom.

Livaro

Ima pikantan zasićen ukus. Njegova kora nije za konzumaciju, a karakteristično je za proces zrenja ovog sira da se kora često ispira vodom, da bi se sprečilo formiranje buđi na površini.

Benua

Pravi se od obranog kravljeg mleka. Nežnog je ukusa.

Provansal

Začinjen biljkama, belim lukom i biberom, ima trostruki procenat masti.

 

Komentari (0)

Loading