VRSTE FRANCUSKIH SIREVA Rokfor je kralj među njima a Banon se pravi od kozijeg mleka
Francuska, zemlja bogata sirevima, sa više od 400 vrsta, jedinstvena u svetu. Sirevi se prave od kravljeg, kozijeg ili ovčijeg mleka i njihovih kombinacija.
Dupli ili trostruki procenat masti
Duplim procentom smatra se više od 60 posto a trostrukim preko 70.
Rokfor
Najpoznatiji plavi sir u svetu, nazvan kraljem među sirevima. Dobija se iz posebnih pećina u Južnoj Francuskoj, od ovčijeg mleka.
Bri sir
Polutvrdi sir od pasterizovanog kravljeg mleka, veoma je bogat proteinima. Kremastog i bogatog ukusa. Smatra se da vodi poreklo iz 7 veka, sir u kome su uživali kraljevi. Brojni pisci su upravo u njemu nalazili inspiraciju, a vrhunac slave je doživeo u vreme Bečkog kongresa 1815. godine, kada je proglašen kraljem svih sireva.
Banon
Pravi se od kozijeg mleka i prodaje uvijen u listove kestena. Zbog toga što udeo masti ne prelazi 50 posto pogodan za ljude koji vode računa o ishrani. Sjajno se slaže sa svežim voćem, pečenim kruškama, džemom od višanja, integralnim hlebom i belim vinom.
Livaro
Ima pikantan zasićen ukus. Njegova kora nije za konzumaciju, a karakteristično je za proces zrenja ovog sira da se kora često ispira vodom, da bi se sprečilo formiranje buđi na površini.
Benua
Pravi se od obranog kravljeg mleka. Nežnog je ukusa.
Provansal
Začinjen biljkama, belim lukom i biberom, ima trostruki procenat masti.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)