VRSTE FRANCUSKIH SIREVA Rokfor je kralj među njima a Banon se pravi od kozijeg mleka
Francuska, zemlja bogata sirevima, sa više od 400 vrsta, jedinstvena u svetu. Sirevi se prave od kravljeg, kozijeg ili ovčijeg mleka i njihovih kombinacija.

Dupli ili trostruki procenat masti
Duplim procentom smatra se više od 60 posto a trostrukim preko 70.
Rokfor
Najpoznatiji plavi sir u svetu, nazvan kraljem među sirevima. Dobija se iz posebnih pećina u Južnoj Francuskoj, od ovčijeg mleka.
Bri sir
Polutvrdi sir od pasterizovanog kravljeg mleka, veoma je bogat proteinima. Kremastog i bogatog ukusa. Smatra se da vodi poreklo iz 7 veka, sir u kome su uživali kraljevi. Brojni pisci su upravo u njemu nalazili inspiraciju, a vrhunac slave je doživeo u vreme Bečkog kongresa 1815. godine, kada je proglašen kraljem svih sireva.
Banon
Pravi se od kozijeg mleka i prodaje uvijen u listove kestena. Zbog toga što udeo masti ne prelazi 50 posto pogodan za ljude koji vode računa o ishrani. Sjajno se slaže sa svežim voćem, pečenim kruškama, džemom od višanja, integralnim hlebom i belim vinom.
Livaro
Ima pikantan zasićen ukus. Njegova kora nije za konzumaciju, a karakteristično je za proces zrenja ovog sira da se kora često ispira vodom, da bi se sprečilo formiranje buđi na površini.
Benua
Pravi se od obranog kravljeg mleka. Nežnog je ukusa.
Provansal
Začinjen biljkama, belim lukom i biberom, ima trostruki procenat masti.

NEODOLJIVI KEKSIĆI SA LIMUNOM U savršenom slatko-kiselkastom spoju, a super idu uz kafu ili čaj
Prave se lako, a mogu da zamene užinu ili desert.

TELETINA PUNJENA SPANAĆEM I SIROM Specijalitet od mesa u kome će uživati cela porodica
Sočno i slasno jelo raspametiće i one izbirljive.

PITA SA ZELJEM NA VODI Savršena za doručak i večeru, a biće super i hladna
Sočna i ukusna, uzećete parče više.

KARAĐORĐEVA ŠNICLA KAKVU PRAVE U KAFANI Posle ovog recepta zaboravićete sve druge
Gurmanski obrok po kafanskom receptu.

TELETINA SA KARIJEM I KOKOSOVIM MLEKOM Aromatični specijalitet u kome će uživati cela porodica
Slasno jelo držeće vas dugo sitim.
Komentari (0)