VRSTE FRANCUSKIH SIREVA Rokfor je kralj među njima a Banon se pravi od kozijeg mleka
Francuska, zemlja bogata sirevima, sa više od 400 vrsta, jedinstvena u svetu. Sirevi se prave od kravljeg, kozijeg ili ovčijeg mleka i njihovih kombinacija.
![sir](/data/images/2024-03-22/81708_shutterstock-533946397_f.jpg?timestamp=1711062000)
Dupli ili trostruki procenat masti
Duplim procentom smatra se više od 60 posto a trostrukim preko 70.
Rokfor
Najpoznatiji plavi sir u svetu, nazvan kraljem među sirevima. Dobija se iz posebnih pećina u Južnoj Francuskoj, od ovčijeg mleka.
Bri sir
Polutvrdi sir od pasterizovanog kravljeg mleka, veoma je bogat proteinima. Kremastog i bogatog ukusa. Smatra se da vodi poreklo iz 7 veka, sir u kome su uživali kraljevi. Brojni pisci su upravo u njemu nalazili inspiraciju, a vrhunac slave je doživeo u vreme Bečkog kongresa 1815. godine, kada je proglašen kraljem svih sireva.
Banon
Pravi se od kozijeg mleka i prodaje uvijen u listove kestena. Zbog toga što udeo masti ne prelazi 50 posto pogodan za ljude koji vode računa o ishrani. Sjajno se slaže sa svežim voćem, pečenim kruškama, džemom od višanja, integralnim hlebom i belim vinom.
Livaro
Ima pikantan zasićen ukus. Njegova kora nije za konzumaciju, a karakteristično je za proces zrenja ovog sira da se kora često ispira vodom, da bi se sprečilo formiranje buđi na površini.
Benua
Pravi se od obranog kravljeg mleka. Nežnog je ukusa.
Provansal
Začinjen biljkama, belim lukom i biberom, ima trostruki procenat masti.
![dunavski talasi](/data/images/2024-07-05/93042_dunavski-talasi_f.jpg)
DUNAVSKI TALASI Starinski desert na kome su odrasle generacije, ukusa koji se pamti
Klasik sa višnjama i čokoladom oduševiće i one izbirljive.
![musaka sa spanaćem](/data/images/2024-07-05/93041_musaka-od-spanaca_f.jpg)
MUSAKA OD SPANAĆA Aromatični specijalitet koji pomera granice dobrog ukusa
Klasik na drugačiji način, za pravo uživanje.
![posni prebranac](/data/images/2024-07-03/92821_prebranac_f.jpg)
POSNI PREBRANAC Držaće vas dugo sitim, a pomera granice dobrog ukusa
Slasno jelo ni malo ne zaostaje za mrsnom verzijom, a oduševiće i one izbirljive.
![kuvanje testenine](/data/images/2024-07-05/93062_shutterstock-1735283564_f.jpg)
AKO DODATE SO PRERANO U TESTENINU BIĆE GNJECAVA Profesionalni kuvar otkrio pravo vreme
Nije svejedno kada ćete da dodate so u testeninu, od toga zavisi da li će pasta da bude ukusna ili gnjecava.
![krem od kokosa](/data/images/2024-07-04/92922_shutterstock-1385244464_f.jpg)
DOMAĆI KOKOS KREM Najjeftinija verzija preukusnog deserta koji se topi u ustima
Ako volite kokos, ovaj krem ćete obožavati.
Komentari (0)