LEPINJA IZ RERNE Sa sočnim nadevom od sira, svaki zalogaj je gurmanski raj
Sočna i slasna, idealna za doručak ili večeru.
Za testo
- 200 g brašna za hleb
- 1 jaje sobne temperature
- 80 ml toplog mleka
- 4g suvog kvasca
- 20 g šećera
- 3 g soli
- 30 g rastopljenog neslanog putera
Za nadev
- 2 krompira
- 3 prstohvata soli
- malo bibera u prahu
- 40 g mleka
- 140 g mocarela sira
Za preliv
- mleko
- 2 kašike rastopljenog neslanog putera
- peršun
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi pomešajte jaje i mleko, dodajte kvasac i šećer pa ponovo umešajte. Zatim, dodajte brašno i so. Dobro promešajte pa rukom zamesite testo. Dodajte otopljeni puter. Podelite na dve loptice pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite sat vremena. Krompire isecite na kriške pa ih skuvajte. Posolite i pobiberite, izgnječite kao za pire i nalijte mleko. Loptice prvo mesite rukama pa razvaljajte oklagijom. Jedno testo prebacite na pleh obložen pek papirom a drugo ostavite sa strane. Preko testa u plehu premažite pire, pospite rendanim sirom i poklopite drugim testom. Prekrijte sa plastičnom folijom pa ostavite tako najviše 20 minuta. Premažite mlekom pa odozgo napravite udubljenja. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Pečenu lepinju premažite otopljenim puterom pa pospite sitno seckanim peršunom. Bon appetit!
KOMPLET LEPINJA PO ORIGINALNOM UŽIČKOM RECEPTU Pojede se u trenu, za prave gurmane
Savršeno ide sa jogurtom ili kiselim mlekom, prste da poližete.
STROMBOLI Italijanski pica rolat sa hrskavim testom i sočnim nadevom, za savršen dan
Čuveni pica rolat oduševiće i one izbirljive, a odlično se slaže sa jogurtom ili kiselim mlekom.
BEJGLI Mađarska praznična poslastica sa orasima, mekana kao pamuk, a trik je u ovome
Najpoznatije su verzije sa orasima i makom, a popularnost je stekla i štrudla sa višnjama.
PEKARSKI TRIK ZA SAVRŠENO TESTO Dodajte ovu namirnicu, biće mekše i ukusnije, i imaće savršenu teksturu
Potrebno je da dodate samo 1 namirnicu, a nije soda bikarbona.
LINCER Najstarija torta na svetu čiji recept datira iz 1653, karakterističnog izgleda i još boljeg ukusa
Autentičnog ukusa zbog mešavine badema, limunove kore i džema od ribizle, sa mrežastim izgledom koji zahteva dozu spretnosti u pravljenju.
Komentari (0)