LIMUN KEKS Sočni kiselkasto slatki spoj u desertu koji se ne odbija
Aromatični kolač idealan je za sve prilike.
Potrebno je:
- 1 jaje
- 50 g šećera (2 kašike)
- prstohvat soli
- 20 g gustina (1 kašika)
- kora jednog limuna
- sok od pola limuna
- 200 ml mleka (1 čaša)
- 25 g putera (1,5 kašike)
I još:
- 3 jajeta
- 150 g šećera (3/4 šolje)
- 10 g vanilin šećera (1,5 kašičice)
- 50 g kisele pavlake (2 kašike)
- 150 ml ulja (3/4 šolje)
- sok od pola limuna
- 250 g brašna
- 15 praška za pecivo (2 kašičice)
- pečeni bademi
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite jaja sa šećerom, malo soli i gustina, sipajte 200 ml mleka i promešajte. Izrendajte koru jednog limuna pa dodajte limunov sok i opet promešajte. Uz neprestano mešanje kuvajte na srednjoj vatri. Kad se zgusne pa umešajte kockice putera, dok se ne otope. Skinite sa strane pa pokrijte providnom folijom. Zasebno umutite jaja, šećere i so. Dodajte ulje pa mutite i dalje. Dodajte kiselu pavlaku pa mutite još malo. Ocedite sok od ostatka limuna pa još malo mešajte. U pleh obložen pek papirom izlijte smesu pa poravnajte. Prvu smesu sipajte u kesu zamrzivača sa odsečenim vrhom. Sipajte preko površine kolača pa naređajte bademe. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kolač pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
EGIPATSKI KOLAČ BUDI SVA ČULA Prepun meda i badema, a sve se samo pomeša i peče
Nema ko vam neće tražiti recept.
BLONDI Savršen za iznenadne goste, biće gotov dok pristavite kafu
Napravi se lako, a pojede brzo.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)