ŠTRUDLA SA MAKOM Mirisna poslastica koja budi nostalgiju na bakinu kuhinju
Neodoljiva i slatka poslastica, najbolje odmah stavite duplu meru.
Potrebno je:
Za testo
- 1 kocka kavasca
- 1 kašika brašna
- 1 kašika šećera
- pola čaše mlakog mleka (oko 100 ml)
- 125 g putera
- 400 g brašna
- 4 pune kašike šećera
- 3 žumanca
- 1 celo jaje
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 kašike kiselog mleka ili jogurta
- narendana korica 1 limuna
- prstohvat soli
Za fil:
- 600 g mlevenog maka
- 250 g šećera
- 200 ml vrelog mleka
- 150 g suvog grožđa
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Kvasac izmrvite pa ga pomešajte sa toplim mlekom, brašnom i šećerom. Ostavite da se aktivira na toplom mestu. Brašno pomešajte sa izmrvljenim puterom, šećerom, vanilin šećerom, malo soli i rendanom korom limuna. U testu napravite udubljenje pa dodajte Napraviti udubljenje u testu pa u njega dodajte 3 žumanca, 1 celo jaje i 4 kašike kiselog mleka ili jogurta. Umešajte ukisli kvasac pa dobro zamesite testo. Pokrijte i ostavite sat vremena na toplom mestu. U jednoj posudi pomešajte mak, šećer, suvo grožđe i vanilin šećer. Zatim prelijte vrelim mlekom pa dobro izjednačite fil. Podelite fil na 2 jednaka dela. Oklagijom razvaljajte testo na 2 dela da bude veličine pleha. Svaki premažite filom, uvijte i stavite u pleh. Pecite 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni, a ostalih 20 minuta na 150 stepeni. Pospite štrudlu vanilinim šećerom.
Možda vas zanima:
MAKOVNJAČA PO STAROM RECEPTU BUDI NOSTALGIJU Ista kao ona iz bakine kuhinje, smaže se u trenu
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
ŠTRUDLA SA MAKOM IZ BAKINE KUHINJE Mirisna poslastica koja budi nostalgiju na dane detinjstva
Savršena i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.
ŠTRUDLA SA MAKOM IZ BAKINE KUHINJE Mirisna i neodoljiva, uzećete parče više
Mirisna poslastica za sve svečane prilike.
NEODOLJIVA ŠTRUDLA SA MAKOM Fenomenalna i sočna, najbolje tražite duplu meru
Fenomenalna i sočna, svaki zalogaj je raj za sladokusce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)