BEOGRADSKA TORTA Starinska, zaboravljena poslastica koja budi sva čula

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Neodoljiva poslastica raspametiće i one izbirljive.

beogradska torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za koru:

  • 6 žumanaca
  • 180 g šećera
  • 125 g badema
  • 8 belanaca
  • 70 g brašna

Za fil:

  • 10 žumanaca
  • 210 g šećera
  • 50 g brašna
  • šipka vanile
  • 500 ml mleka
  • 230 g maslaca

Priprema:

Žumanca umutite sa šećerom pa dodajte obaren, oljušten i samleven badem. Onda dodajte sneg od belanaca umućen sa brašnom. Izlijte u pleh obložen pek papirom, pa ispecite koru. Žumanca dobro izmešajte sa šećerom i brašnom pa dodajte vanilu. Promešajte pa po malo dodajte mleko. Zakuvajte krem na šporetu na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Nakon što se zgusne skinite sa šporeta i mešajte, sve dok se ne prohladi. Onda dodajte maslac. Pečenu koru isecite na tri dela pa je nafilujte kremom. Zatim premažite celu tortu, pa je pospite uzduž sečenim bademima. Bon appetit!

@moja.trpeza Batat (slatki krompir) nije u srodstvu s običnim krompirom – pripada porodici povijuša. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a koristi se hiljadama godina. Bogat je vlaknima, vitaminima A i C, ima niži glikemijski indeks i više antioksidanasa. Može se peći, kuvati, pržiti ili praviti pire, dok su mu i listovi jestivi, pa se koriste u salatama i čorbama. #trpeza #mojatrpeza #batat #slatkikrompir #kuhinja #fyp #viral #viraltiktok #fypシ゚viral #fypシ゚ ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading