BEOGRADSKA TORTA Starinska, zaboravljena poslastica koja budi sva čula
Neodoljiva poslastica raspametiće i one izbirljive.
Potrebno je:
Za koru:
- 6 žumanaca
- 180 g šećera
- 125 g badema
- 8 belanaca
- 70 g brašna
Za fil:
- 10 žumanaca
- 210 g šećera
- 50 g brašna
- šipka vanile
- 500 ml mleka
- 230 g maslaca
Priprema:
Žumanca umutite sa šećerom pa dodajte obaren, oljušten i samleven badem. Onda dodajte sneg od belanaca umućen sa brašnom. Izlijte u pleh obložen pek papirom, pa ispecite koru. Žumanca dobro izmešajte sa šećerom i brašnom pa dodajte vanilu. Promešajte pa po malo dodajte mleko. Zakuvajte krem na šporetu na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Nakon što se zgusne skinite sa šporeta i mešajte, sve dok se ne prohladi. Onda dodajte maslac. Pečenu koru isecite na tri dela pa je nafilujte kremom. Zatim premažite celu tortu, pa je pospite uzduž sečenim bademima. Bon appetit!
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)