BAKLAVA ROLAT Omiljena poslastica u malo drugačijem izdanju, prste da poližete
Fenomenalan desert za prave sladokusce.
Potrebno je:
- 500 g kora za baklavu
- 150 g šećera
- 500 g mlevenih oraha
- 250 g griza
- 1 prašak za pecivo
Za preliv
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica soka od limuna
Priprema:
Za fil izmešajte šećer, griz i prašak za pecivo, pa dodajte 50 ml vode da dobijete ujednačenu masu i podelite na 10 delova. Odvojte 20 kora. Raširite jednu koru, poprskajte uljem, stavite preko drugu koru, poprskajte uljem. Na jedan kraj kore stavite deo fila i čvrsto urolajte. Uradite isto sa ostalim korama i filom da dobijete 10 rolnica. Ređajte ih u podmazan pleh, premažite uljem i isecite na komade dužine 5 cm. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne dobiju smeđu boju. Za preliv stavite oba šećera i vodu da provre, pa kuvajte još 5 minuta i dodajte limu. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom.
Možda vas zanima:
TIRAMISU ROLAT SA CIMETOM Može i dete da ga napravi, a tera vodu na usta
Savršen spoj ukusa kafe i cimeta, bićete oduševljeni.
ROLAT SA BUNDEVOM ZA NAJLEPŠU SLAVU Pravi se maltene sam, a nikad kremastiji
Smaže se u trenu, a uspeva i početnicima.
STARINSKI ROLAT SA DŽEMOM BUDI NOSTALGIJU Isti kao onaj bakin, mekan i mirisan
Najbolje služite uz čaj ili šoljicu kafe.
BANANA ROLAT SE TOPI U USTIMA Pravi se maltene sam, a kremast i lagan
Priprema je jednostavna, a ukus božanstven.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)