ŠOMLOI GALUŠKA Mađarska poslastica kojoj nije moguće odoleti, ukusa koji govori više od 1000 jezika
Savršena poslastica za prave sladokusce.
Potrebno je:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- 2 kašike čokolade u prahu ili kakao
Za vanila krem:
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 4 kašike brašna
- vanilin šećer
- 0,5 l mleka
Za punč:
- 2,5 dcl vode
- 200 g šećera
- rendana kora pomorandže
- 3 kašike ruma
Za čokoladni preliv:
- 200 g čokolade
- 3 dl vode
- 100 g šećera
- 1 dl ruma
- komadić putera
- suvo grožđe
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Žumanca odvojte od belanaca. Odvojeno mutite belanca, a žumanca umutite sa šećerima. Postepeno dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo, pa polako sve sjedinite, prvo brašno u jaja, potom lagano dodamo i belanca. Smesu podelite na 2 dela, jedan deo ostaje žut, u drugi dodajemo kakao. Izlijte na jednu polovinu pleha žutu smesu, a na drugu tamnu. Temperaturu smanjite na 170 stepeni, pa pecite patišpanj oko pola sata. Vanila krem: Umutite žumanca sa šećerom, brašnom, vanilinim šećerom i sve to dodajte u pola litre mleka. Mešajte na tihoj vatri, sve dok ne nestanu grudvice. Punč: Vodu prokuvajte sa šećerom, pa kuvajte nekoliko minuta. Umešajte rendanu koru od veće pomorandže, rum, pa ostaviti da se prohladi. Čokoladni preliv: Polomite čokoladu, pa dodajte vodu, šećer, rum i puter. U rum potopite suvo grožđe pa ga ocedite. Ređajte galušku sledećim redosledom: tamni biskvit, prelijte punč, suvo grožđe, orasi, vanila krem, žuti biskvit, punč, grožđe, orasi, vanila krem, pa čokoladu, potom složeni kolač stavimo na hlađenje. Poslasticu dekorišite umućenom slatkom pavlakom.
Možda vas zanima:
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
KOLAČ SA MAKOM BOLJI OD SVAKE TORTE Sve se samo pomeša i peče
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
DOMAĆI JAFA KOLAČ SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE I dupla mera će biti malo
Savršen za hladne dane i praznike.
MIRISNI ROLAT SA CIMETOM I BUNDEVOM Zbog njega se krši svaka dijeta
Kremast i sladak, i dupla mera je malo.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)