ŠOMLOI GALUŠKA Mađarska poslastica kojoj nije moguće odoleti, ukusa koji govori više od 1000 jezika

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Savršena poslastica za prave sladokusce.

šomloi galuška
Shutterstock

Potrebno je:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • prašak za pecivo
  • vanilin šećer
  • 2 kašike čokolade u prahu ili kakao

Za vanila krem:

  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 4 kašike brašna
  • vanilin šećer
  • 0,5 l mleka

Za punč:

  • 2,5 dcl vode
  • 200 g šećera
  • rendana kora pomorandže
  • 3 kašike ruma

Za čokoladni preliv:

  • 200 g čokolade
  • 3 dl vode
  • 100 g šećera
  • 1 dl ruma
  • komadić putera
  • suvo grožđe

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Žumanca odvojte od belanaca. Odvojeno mutite belanca, a žumanca umutite sa šećerima. Postepeno dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo, pa polako sve sjedinite, prvo brašno u jaja, potom lagano dodamo i belanca. Smesu podelite na 2 dela, jedan deo ostaje žut, u drugi dodajemo kakao. Izlijte na jednu polovinu pleha žutu smesu, a na drugu tamnu. Temperaturu smanjite na 170 stepeni, pa pecite patišpanj oko pola sata. Vanila krem: Umutite žumanca sa šećerom, brašnom, vanilinim šećerom i sve to dodajte u pola litre mleka. Mešajte na tihoj vatri, sve dok ne nestanu grudvice. Punč: Vodu prokuvajte sa šećerom, pa kuvajte nekoliko minuta. Umešajte rendanu koru od veće pomorandže, rum, pa ostaviti da se prohladi. Čokoladni preliv: Polomite čokoladu, pa dodajte vodu, šećer, rum i puter. U rum potopite suvo grožđe pa ga ocedite. Ređajte galušku sledećim redosledom: tamni biskvit, prelijte punč, suvo grožđe, orasi, vanila krem, žuti biskvit, punč, grožđe, orasi, vanila krem, pa čokoladu, potom složeni kolač stavimo na hlađenje. Poslasticu dekorišite umućenom slatkom pavlakom.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading