JELISAVETA TORTA Nazvana po našoj princezi, nema ko će ostati na samo jednom parčetu

Ivana Pavlović

10:30

Slatki kutak 0

Kremasta i bogato filovana, za prave sladokusce.

jelisaveta torta
Shutterstock

Potrebno je:

za korice:

  • 7 jaja
  • 250 g šećera
  • 140 g gustina
  • sok i kora od 1 limuna

za krem:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • pola šipke vanile ili dve kašičice esencije vanile
  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 kašika oštrog brašna

za ukrašavanje:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • 2 žumanca,
  • 200g listića ili mlevenih badema, oraha ili lešnika
  • 100 g bele čokolade
  • 30 g crne čokolade

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šam. Dodajte žumanca pa izmešajte.Polako umešajte 140g gustina, vodeći računa da masa ostane vazdušasta. Onda  dodajte sok i koru od limuna. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite kore oko 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Treba da dobijete 4 tanke korice. Slatku pavlaku zagrejte sa vanilom do ključanja. Umutite penasto žumanca sa šećerom i brašnom. U smesu procedite vrelu slatku pavlaku pa promešajte i kuvajte na pari još 15 minuta. Filujte korice prohlađenim kremom. Ostavite preko noći tortu na sobnoj temperaturi. Sutradan premažite tortu ostatkom krema i pospite listićima badema.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading