JELISAVETA TORTA Nazvana po našoj princezi, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Kremasta i bogato filovana, za prave sladokusce.
Potrebno je:
za korice:
- 7 jaja
- 250 g šećera
- 140 g gustina
- sok i kora od 1 limuna
za krem:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- pola šipke vanile ili dve kašičice esencije vanile
- 300 ml slatke pavlake
- 1 kašika oštrog brašna
za ukrašavanje:
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera
- 2 žumanca,
- 200g listića ili mlevenih badema, oraha ili lešnika
- 100 g bele čokolade
- 30 g crne čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šam. Dodajte žumanca pa izmešajte.Polako umešajte 140g gustina, vodeći računa da masa ostane vazdušasta. Onda dodajte sok i koru od limuna. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite kore oko 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Treba da dobijete 4 tanke korice. Slatku pavlaku zagrejte sa vanilom do ključanja. Umutite penasto žumanca sa šećerom i brašnom. U smesu procedite vrelu slatku pavlaku pa promešajte i kuvajte na pari još 15 minuta. Filujte korice prohlađenim kremom. Ostavite preko noći tortu na sobnoj temperaturi. Sutradan premažite tortu ostatkom krema i pospite listićima badema.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
SLADOLED TORTA OD 3 SASTOJKA I ledi i sladi u isto vreme, a gotova za 5 minuta
Kremasta i osvežavajuća, za sve prilike.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)