ESTERHAZI KOCKE SE TOPE U USTIMA Ukusom nimalo ne zaostaju za čuvenom tortom
Nema ko vam neće tražiti recept.
Potrebno je:
Fil:
- 500 ml mleka
- 2 jajeta
- 180 g šećera
- 50 g kukuruznog skroba
- 50 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
- 170 ml slatke pavlake
Kora:
- 5 jaja
- 160 g šećera
- 100 g brašna
- 70 g sitno mlevenih oraha ili lešnika
- 1/3 kašičice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj šerpi pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer i kukuruzni skrob. Sipajte mleko, dobro izmešajte i kuvajte na srednje jakoj vatri sve dok se ne zgusne. Zatim skinite sa vatre, pa umešajte puter i mešajte sve dok se ne istopi. Pokrijte providnom folijom i pustite da se skroz ohladi. Zasebno umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa pažljivo sjedinite sa hladnim filom. U odvojenoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa šećere i mutite. Zasebno umutite žumanca, pa ih lagano dodajte u sneg od belanaca. U jednoj posudi pomešajte brašno, orahe (ili lešnike) i prašak za pecivo, pa postepeno umešajte u smesu uz mešanje lopaticom. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Koru prohladite pa je isecite na pola. Polovinu fila nanesite na koru, pa preklopite drugom. Zatim nanesite ostatak fila. Dekorišite otopljenom čokoladom pa napravite čuvenu esterhazi šaru. Isecite kolač na pravougaonike pa svaki obložite sa strane seckanim orasima.
Možda vas zanima:
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
EGIPATSKI KOLAČ BUDI SVA ČULA Prepun meda i badema, a sve se samo pomeša i peče
Nema ko vam neće tražiti recept.
BLONDI Savršen za iznenadne goste, biće gotov dok pristavite kafu
Napravi se lako, a pojede brzo.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)