ESTERHAZI KOCKE SE TOPE U USTIMA Ukusom nimalo ne zaostaju za čuvenom tortom
Nema ko vam neće tražiti recept.
Potrebno je:
Fil:
- 500 ml mleka
- 2 jajeta
- 180 g šećera
- 50 g kukuruznog skroba
- 50 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
- 170 ml slatke pavlake
Kora:
- 5 jaja
- 160 g šećera
- 100 g brašna
- 70 g sitno mlevenih oraha ili lešnika
- 1/3 kašičice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj šerpi pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer i kukuruzni skrob. Sipajte mleko, dobro izmešajte i kuvajte na srednje jakoj vatri sve dok se ne zgusne. Zatim skinite sa vatre, pa umešajte puter i mešajte sve dok se ne istopi. Pokrijte providnom folijom i pustite da se skroz ohladi. Zasebno umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa pažljivo sjedinite sa hladnim filom. U odvojenoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa šećere i mutite. Zasebno umutite žumanca, pa ih lagano dodajte u sneg od belanaca. U jednoj posudi pomešajte brašno, orahe (ili lešnike) i prašak za pecivo, pa postepeno umešajte u smesu uz mešanje lopaticom. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Koru prohladite pa je isecite na pola. Polovinu fila nanesite na koru, pa preklopite drugom. Zatim nanesite ostatak fila. Dekorišite otopljenom čokoladom pa napravite čuvenu esterhazi šaru. Isecite kolač na pravougaonike pa svaki obložite sa strane seckanim orasima.
Možda vas zanima:
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
EGIPATSKI KOLAČ BUDI SVA ČULA Prepun meda i badema, a sve se samo pomeša i peče
Nema ko vam neće tražiti recept.
BLONDI Savršen za iznenadne goste, biće gotov dok pristavite kafu
Napravi se lako, a pojede brzo.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)