ESTERHAZI KOCKE SE TOPE U USTIMA Ukusom nimalo ne zaostaju za čuvenom tortom

Ivana Pavlović

17:30

Slatki kutak 0

Nema ko vam neće tražiti recept.

esterhazi kocke
Printscreen

Potrebno je:

Fil:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 180 g šećera
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 50 g putera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 170 ml slatke pavlake 

Kora:

  • 5 jaja
  • 160 g šećera
  • 100 g brašna
  • 70 g sitno mlevenih oraha ili lešnika
  • 1/3 kašičice praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj šerpi pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer i kukuruzni skrob. Sipajte mleko, dobro izmešajte i kuvajte na srednje jakoj vatri sve dok se ne zgusne. Zatim skinite sa vatre, pa umešajte puter i mešajte sve dok se ne istopi. Pokrijte providnom folijom i pustite da se skroz ohladi. Zasebno umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa pažljivo sjedinite sa hladnim filom. U odvojenoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa šećere i mutite. Zasebno umutite žumanca, pa ih lagano dodajte u sneg od belanaca. U jednoj posudi pomešajte brašno, orahe (ili lešnike) i prašak za pecivo, pa postepeno umešajte u smesu uz mešanje lopaticom. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Koru prohladite pa je isecite na pola. Polovinu fila nanesite na koru, pa preklopite drugom. Zatim nanesite ostatak fila. Dekorišite otopljenom čokoladom pa napravite čuvenu esterhazi šaru. Isecite kolač na pravougaonike pa svaki obložite sa strane seckanim orasima.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading