BELA TORTA SA VIŠNJAMA BUDI SVA ČULA Nećete moći da prestanete da jedete

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Savršena za svečanu i slavsku trpezu, a prepuna bogatog krema.

bela torta sa višnjama
Printscreen

Potrebno je:

  • 8 belanca
  • 400 g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 8 žumanca
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g keksa
  • 100 g čokolade
  • 250 g margarina
  • 150 ml mleka
  • 500 g višanja
  • 400 ml vode
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika gustina
  • 100 g čokolade
  • 100 g šećernih perli
  • 200 g šlaga
  • 200 ml mleka

Priprema:

Rernu zagrejte na 150 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca u čvrst šne. Polako dodajte šećer, uz neprestano mućenje.Onda dodajte sirće i mikserom umutite.Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom.Pete kore 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Izvadite koru i prevrnite je na plato koga ste posuli šećerom, pa pustite da se prohladi.Operite višnje pa ih očistite od koštica. Zatim ih sameljite u blenderu..Sipajte u šerpicu pa dodajte 200 ml vode i šećer i kuvajte na tihoj vatri 10-ak minuta.Pomešajte gustin sa ostatkom vode ustin pomešajte sa ostatkom vode, pa zakuvajte sa višnjama. Ostavite da vri 3 minuta pa skinite sa ringle. Zatim ostavite da se hladi, uz povremeno mešanje. U jednoj posudi umutite penasto žumanca sa šećerom, pa kuvajte 5 minuta na laganoj vatri, uz neprestano mešanje. Potom skinite sa vatre i ohladite. Penasto umutite margarin pa mu dodajte kuvan fil sa žumancima. Sjedinite dobro mikserom u gladak krem. Onda dodajte mleveni keks ,mleko,otopljenu čokoladu i sve zajedno umutite. Presecite koru na pola po dužini.Preko nanesite pola fila sa višnjama pa polovinu fila sa čokokoladom,pa kora,fil sa višnjom pa fil sa čokoladom. Zasebno umutite šlag sa mlekom pa njime premažite celu tortu. Dekorišite šećernim perlama.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading