TETA LJILJINE KNEDLE SA ŠLJIVAMA Recept star 50 godina za desert na kome su odrasle generacije
Savršene i mekane, najbolje odmah stavite duplu meru.
Potrebno je:
Za knedle:
- 500 g krompira
- 200 g brašna
- 1 žumance
- 30 g putera
- malo soli
Za posip:
- 150 g prezli
- 150 g šećera
- 80 g putera
I još:
- 9 većih ili 18 manjih šljiva
Priprema:
Testo: Krompir oljuštite i skuvajte u slanoj vodi. Ocedite, izgnječite ga i ostavite da se prohladi. Dodajte omekšali puter, so, žumance. Potom postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje. Testo treba da bude meko i elastično. Rastanjite ga na debljinu 5-7 mm i isecite na kvadrate 10x10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata stavite po jednu šljivu kojoj ste odstranili košticu, zatim spojite testo u knedlu. Knedle stavljajte na pobrašnjenu površinu. U dublju šerpu sipajte vodu (malo više od pola) i kada provri spuštajte knedle i kuvajte 10 minuta, tj. dok ne isplivaju na površinu. Vadite ih šupljikavom kašikom, stavljajte u tiganj i uvaljajte u smesu od prezli i šećera. Priprema prezli: Puter otopite na laganoj vatri, dodajte prezle i kada se smesa sjedini pomerite sa vatre i dodajte šećer.
Možda vas zanima:
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
SUTLIJAŠ IZ RERNE IZ BAKINE KUHINJE Svakim zalogajem budi nostalgiju
Kremast i neodoljiv, i dupla mera je malo.
KNEDLA KOLAČ SA ŠLJIVAMA BOLJI OD SVAKE TORTE Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sočan, nećete moći da prestanete da jedete.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)