ČOKOLADNA TORTA PO RECEPTU IZ 1860 GODINE Savršen spoj čokolade, oraha i džema od kajsija
Kremasta i neodoljiva, uzećete parče više.
Potrebno je:
- 120 g brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- jedna kašičica sode bikarbone
- 200 g šećera
- jedna kašika kakaa
- jedno jaje
- 100 ml ulja
- 120 ml tople vode
- 120 ml mlaćenice (može i jogurt ako je nemate)
- prstohvat soli
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Puter otopite sa čokoladom na pari, pa ostavite da se prohladi. U jednoj posudi penasto umutite jaja sa šećerom. Onda dodajte prohlađenu čokoladnu smesu, pa promešajte da se sjedini. Zatim dodajte brašno, cimet, kakao, sodu bikarbonu i seckane orahe, pa sve polako promešajte špatulom. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom.Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je pečena. Potom je presecite na dva dela i premažite džemom od kajsije. Zagrejte slatku pavlaku pa skinite sa vatre i dodajte čokoladu. Mešajte sve dok ne dobijete glatku glazuru. Tortu prelijte čokoladnom glazurom pa ostavite u frižideru da se stegne.
Možda vas zanima:
OPERA TORTA ZA PRAVE KAFOLJUPCE Svakim zalogajem mami na dodatno parče
Savršena za sve svečane prilike.
ČOKO ORANDŽ TORTA PRVA NESTAJE SA STOLA Raskošna i kremasta i svi je vole
Svi će vam tražiti dodatno parče.
ČOKOLADNA TORTA SE TOPI U USTIMA Uspeva i početnicima, a i dupla mera je malo
Kremasta i slatka, bićete oduševljeni.
CRNO BELA TORTA Čokoladna rapsodija koju nemožete da prestanete da jedete
Kremasta i neodoljiva, svi će uzeti bar dodatno parče.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)