ČOKOLADNA TORTA PO RECEPTU IZ 1860 GODINE Savršen spoj čokolade, oraha i džema od kajsija

Ivana Pavlović

14:00

Slatki kutak 0

Kremasta i neodoljiva, uzećete parče više.

čokoladna torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 120 g brašna
  •  pola vrećice praška za pecivo
  •  jedna kašičica sode bikarbone
  • 200 g šećera
  • jedna kašika kakaa
  • jedno jaje
  • 100 ml ulja
  • 120 ml tople vode
  • 120 ml mlaćenice (može i jogurt ako je nemate)
  • prstohvat soli

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Puter otopite sa čokoladom na pari, pa ostavite da se prohladi. U jednoj posudi penasto umutite jaja sa šećerom. Onda dodajte prohlađenu čokoladnu smesu, pa promešajte da se sjedini. Zatim dodajte brašno, cimet, kakao, sodu bikarbonu i seckane orahe, pa sve polako promešajte špatulom. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom.Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je pečena. Potom je presecite na dva dela i premažite džemom od kajsije. Zagrejte slatku pavlaku pa skinite sa vatre i dodajte čokoladu. Mešajte sve dok ne dobijete glatku glazuru. Tortu prelijte čokoladnom glazurom pa ostavite u frižideru da se stegne.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading