STARINSKA GRILIJAŠ TORTA Sa tri kore i prepuna bogatog fila, i dupla mera će biti malo
Savršena za svečanu i slavsku trpezu, a nema ko je ne voli.
Potrebno je:
Za 3 kore
- 12 jaja
- 12 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 360 g samlevenog grilijaša ( 160 g šećera i 200 g samlevenih oraha)
Za fil
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 125 g čokolade
- 250 g putera
- 1 vanilin šećer
za grilijaš za posipanje
- 200 g šećera
- 150 g seckanih oraha
Za glazuru
- 150 g čokolade
- 4,5 kašike ulja
Priprema
Na tihoj vatri otopite šećer pa dodajte samlevene orahe da napravite grilijaš. Preručite u nauljen tanjir pa kad se prohladi sameljite. Zasebno u posudi penasto umutite 4 belanca, 4 kašika šećera, 4 žumanca, kašiku brašna i 120 g samlevenog grilijaša. U plehu obloženom pek papirom ispecite tri takve kore. Za fil umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu. Kad se fil prohladi dodajte umućeni puter. Napravite grilijaš za posipanje kao prethodni ali na kraju krupnije usitnite orahe a ne skroz sitno. Pečene kore filujte pripremljenim filom pa ih obilno pospite grilijašom. Gornju koru samo premažite filom kao i celu tortu sa strane. Pustite da se malo prohladi u frižideru pa namažite čokoladnu glazuru. Glazuru pravite otapanjem čokolade sa uljem. Ivice torte dekorišite sa 100 g putera umućenog sa 100 g otopljene čokolade.
Možda vas zanima:
TORTA GRADSKI MAČOR Stara beogradska poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Sa tri kore i prepoznatljivim, žutim filom, nema joj ravne.
TORTA KRALJICE MARIJE Prepuna oraha i bogatog fila, specijalno je pravljena za decu
Kraljicu Mariju Karađorđević, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima., a za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.
POSNA STARINSKA TORTA OD ČOKOLADE I ORAHA Recept i intervju sa Tinom Vesić
Napravite posnu poslasticu od čokolade i oraha koja je savršena za svečane prilike.
RAPSKA TORTA OSVAJA UKUSOM OD 1177 GODINE Prvi recept je napisan krasnopisom
Recept za rapsku tortu nastao je 1177 godine na Rabu, u čast u pape Aleksandra III koji se nakon brodoloma sklonio na ovo ostrvo.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)