OPERA TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Poslastica sa kafom koja razvaljuje ukusom
Opera tortu je 1960. godine kreirao poznati francuski šef kuhinje, Lenotre.
Potrebno je:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g mlevenih badema
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašičice instant kafe
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašičica vanilin šećera
Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst šne, uz postepeno dodavanje šećera. Zasebno umutite žumanca s puterom dok ne dobijete kremastu smesu. Na pari otopite čokoladu pa je umešajte u smesu sa žumancima. Promešajte dobro, pa umešajte mlevene bademe i šećer u prahu. Izmešajte dobro dok smesa ne postane kompaktna. Razmutite instant kafu u malo tople vode, pa dodajte u smesu. Onda umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom. Postepeno dodajte u smesu uz lagano mešanje. U pleh obložen pek-papirom izlijte smesu pa je utisnite. Pecite 30 do 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, tj. dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ostavite tortu da se prohladi, a za to vreme pripremite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu na pari, pa njome prelijte prohlađenu tortu. Stavite tortu najmanje 2 sata u frižider da se ohladi i stegne. Secite i služite uz šolju kafe.
Možda vas zanima:
OPERA TORTA Čokoladna simfonija koja spaja kafu, kremu i luksuz
Svaki zalogaj miluje nepca.
OPERA TORTA Francuska poslastica sa kafom koja mami na zalogaj više
Ako volite poslastice sa kafom, Opera tortu ćete obožavati.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
ČOKO ORANDŽ TORTA PRVA NESTAJE SA STOLA Raskošna i kremasta i svi je vole
Svi će vam tražiti dodatno parče.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)