LOARA TORTA RAZVALJUJE UKUSOM Kremasta i raskošna, gosti će biti raspamećeni

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

esterhazi torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za kore (4 komada):

  • 4 belanceta
  • 200 g šećera
  • 6 kašika mlevenih lešnika
  • nekoliko kapi limuna

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 2 kašike brašna
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 750 ml mleka
  • 200 g bele čokolade
  • 200 g putera na sobnoj temperaturi
  • 50 g šećera u prahu
  • 250 g mlevenog keksa
  • listići badema za dekoraciju

Za ganaš:

  • 125 ml slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade
  • 50 g crne čokolade

Priprema:

Rernu zagrejte na 150 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera i limuna. Onda dodajte mlevene orahe pa špatulom polako sjedinite. Na isti način napravite i preostale kore. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Zatim ostavite da se kora ohladi.  Zasebno umutite žumanca sa šećerima pa dodajte brašno i mikserom sjedinite, Onda sipajte mleko u šerpu pa zagrejte do ključanja. Kuvajte sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim skinite sa ringle pa dodajte belu čokoladu i mešajte, sve dok se ne otopi.  Onda umešajte kašiku ruma ili vanile u fil. Potom zasebno umutite puter sa prah šećerom. Onda pomešajte sa filom i mikserom dobro umutite. Zatim dodajte mleveni keks. Ređajte tortu sledećim redosledom:kora-fil, sve dok ne utrošite sav materijal.  Filom premažite četvrtu koru pa je dekorišite listićima badma. Ostavite tortu u frižideru.  Otopite čokoladu sa 100 ml slatke pavlake. Zasebno otopite crnu čokoladu sa 25 ml slatke pavlake. Gotovu tortu prelijte pripremljenim ganašom. Čačkalicom napravitw spirale dok ne dobijete šaru. Na kraju ostavite tortu 10 minuta u frižideru da se stegne. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading