SALČIĆI SA PEKMEZOM SE LISTAJU KAO KNJIGA Baš ovako su ih pravile domaćice u Jugoslaviji
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 4 žumanceta
- kora jednog celog limuna, rendana
- prstohvat soli
- 300 ml kisele vode
- 350 g svinjskog sala
- 1 vanilin šećer
- pekmez od kajsija
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj dubljoj posudi prosejte brašno pa dodajte žumancu, kašiku sala, rendanu limunovu koru i prstohvat soli. Polako umešajte kiselu vodu pa zamesite srednje meko testo. Zatim tanko rasklagijajte tessto pa ga premažite sa trećinom sala. Preklopite kao lisnato testo pa pustite pola sata da odmori. Onda ponovite postupak još 2 puta. Četvrti put testo razvucitr na debljinu oko 1 cm. Opkrojite ivice nožem da bi se lepo razlistalo pa ga isecite na kvadrate. Stavite kašičicu premaza na svaki kvadrat. Onda ih preklopite prema sredini pa lagano pritisnite.Pecite salčiće 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pustite salčiće da se malo prohlade pa ih obilno pospite šećerima.
Možda vas zanima:
POSNI SALČIĆI Ovako su ih pravile sve domaćice u Jugoslaviji, po ukusu im nema ravnih
Zamirisaće cela kuća dok se peku.
NEODOLJIVI SALČIĆI Slatkiš iz bakine kuhinje za prave sladokusce, po receptu bez mane
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
NEODOLJIVI SALČIĆI IZ BAKINE KUHINJE Ukusni i slatki, za savršeno jutro
Bude sva čula, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)