SALČIĆI SA PEKMEZOM SE LISTAJU KAO KNJIGA Baš ovako su ih pravile domaćice u Jugoslaviji

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Savršeno idu uz čaj ili kafu.

salčići
Printscreen

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 4 žumanceta
  • kora jednog celog limuna, rendana
  • prstohvat soli
  • 300 ml kisele vode
  • 350 g svinjskog sala
  • 1 vanilin šećer
  • pekmez od kajsija
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj dubljoj posudi prosejte brašno pa dodajte žumancu, kašiku sala, rendanu limunovu koru i prstohvat soli. Polako umešajte kiselu vodu pa zamesite srednje meko testo. Zatim tanko rasklagijajte tessto pa ga premažite sa trećinom sala. Preklopite kao lisnato testo pa pustite pola sata da odmori. Onda ponovite postupak još 2 puta. Četvrti put testo razvucitr na debljinu oko 1 cm. Opkrojite ivice nožem da bi se lepo razlistalo pa ga isecite na kvadrate. Stavite kašičicu premaza na svaki kvadrat. Onda ih preklopite prema sredini pa lagano pritisnite.Pecite salčiće 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pustite salčiće da se malo prohlade pa ih obilno pospite šećerima. 

 

Komentari (0)

Loading