BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo
Savršenog ukusa, a nisu preslatki.
Potrebno je:
Za testo:
- 1 jaje
- 50 ml biljnog ulja
- 50 g putera (otopljenog)
- 80 g pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
- krompirov skrob (za posipanje između kora)
Za punjenje:
- 350 g mlevenih oraha
Za premazivanje:
- 50 g putera
- 50 ml biljnog ulja
Za sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 1 kolut limuna
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite pavlaku, jaje, ulje, otopljeni puter, sirće, so i prašak za pecivo. Onda polako dodajte brašno i umesite glatko testo. Zatim ga pokrijte i ostavite pola sata da odmara. Zatim testo podelite na manje loptice. Razvucite svaku u tanku koru pa je pospite skrobom. Poređajte 5 kora jednu preko druge pa tanko razvaljajte. Zatim pospite mlevenim orasima pa urolajte u čvrstu rolnu. Urolajte u oblik puža pa poređajte u pleh obložen pek papirom. Onda otopite puter pa ga pomešajte sa uljem. Time premažite svaku baklavu. Pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kuvajte šećer, vodu i limun 10 do 15 minuta, dok se ne zgusne. Prelijte vruću baklavu hladnim sirupom.
Možda vas zanima:
DOMAĆA LEŠNIK GNEZDA ZA SVE SVEČANOSTI A može i dete da ih napravi
Treba vam samo 3 sastojka i malo vremena.
BANANA KUGLICE MOŽE I DETE DA NAPRAVI A savršene uz čaj ili kafu
Priprema je nikad brža, a ukus fantastičan.
BRZE KEKS KUGLICE TERAJU VODU NA USTA A prave se maltene same
Savršeno idu uz šoljicu kafe.
POSNE RAFAELO KUGLICE SE TOPE U USTIMA A može i dete da ih napravi
Savršene za praznike u vreme posta.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)