BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo

Ivana Pavlović

14:00

Slatki kutak 0

Savršenog ukusa, a nisu preslatki.

baklava pužići
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 1 jaje
  • 50 ml biljnog ulja
  • 50 g putera (otopljenog)
  • 80 g pavlake
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 600 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • krompirov skrob (za posipanje između kora)

Za punjenje:

  • 350 g mlevenih oraha

Za premazivanje:

  • 50 g putera
  • 50 ml biljnog ulja

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 1 kolut limuna

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite pavlaku, jaje, ulje, otopljeni puter, sirće, so i prašak za pecivo. Onda polako dodajte brašno i umesite glatko testo. Zatim ga pokrijte i ostavite pola sata da odmara. Zatim testo podelite na manje loptice. Razvucite svaku u tanku koru pa je pospite skrobom. Poređajte 5 kora jednu preko druge pa tanko razvaljajte. Zatim pospite mlevenim orasima pa urolajte u čvrstu rolnu. Urolajte u oblik puža pa poređajte u pleh obložen pek papirom. Onda otopite puter pa ga pomešajte sa uljem. Time premažite svaku baklavu. Pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kuvajte šećer, vodu i limun 10 do 15 minuta, dok se ne zgusne. Prelijte vruću baklavu hladnim sirupom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading