BAKLAVA ČIZKEJK UKUSA ZA ČISTU DESETKU Hrskave kore i kremasti fil teraju vodu na usta
Ako volite klasičnu baklavu, ovaj desert ćete obožavati.
Potrebno je:
Za korice i osnovu:
- 250 g tankih kora za baklavu
- 120 g otopljenog putera
- 100 g krupno seckanih pistaća
- 80 g oraha
- 2 kašike meda
- 2 kašike šećera
- ½ kašičice cimeta
Za sirni fil:
- 500 g krem sira
- 200 ml pavlake za šlag
- 100 gr šećera u prahu
- 1 kašika vanilin ekstrakta
- 1 kašika limunovog soka
Za sirup:
- 150 ml vode
- 120 g šećera
- 2 kašike meda
- nekoliko kapi limunovog soka
Za dekoraciju:
- krupno seckani pistaći
- malo meda
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite otopljeni puter. Ređajte po dve kore premazane puterom u kalup obložen pek papirom. Preko treće pospite malo mešavine pistaća, oraha, šećera, meda i cimeta. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Završite sa korama premazanim puterom. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se ohladi. Zakuvajte vodu, šećer i med dok ne dobijete blago gust sirup. Onda dodajte par kapi limunovog soka pa ostavite da se prohladi. Pečenu koru prelijte sirupom. Krem sir umutite sa šećerom u prahu, limunovim sokom i vanilom. Zasebno umutite pavlaku za šlag pa je lagano dodajte u fil. Zatim sipajte preko prohlađene baze i poravnajte. Ostavite čizkejk bar 4 sata u frižideru. Na kraju premažite kolač tankim slojem meda i pospite krupno seckanim pistaćima.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)