BAKLAVA ČIZKEJK UKUSA ZA ČISTU DESETKU Hrskave kore i kremasti fil teraju vodu na usta

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Ako volite klasičnu baklavu, ovaj desert ćete obožavati.

baklava čizkejk
Shutterstock

Potrebno je:

Za korice i osnovu:

  • 250 g tankih kora za baklavu
  • 120 g otopljenog putera
  • 100 g krupno seckanih pistaća
  • 80 g oraha 
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike šećera
  • ½ kašičice cimeta

Za sirni fil:

  • 500 g krem sira 
  • 200 ml pavlake za šlag
  • 100 gr šećera u prahu
  • 1 kašika vanilin ekstrakta
  • 1 kašika limunovog soka

Za sirup:

  • 150 ml vode
  • 120 g šećera
  • 2 kašike meda
  • nekoliko kapi limunovog soka

Za dekoraciju:

  • krupno seckani pistaći
  • malo meda 

Priprema: 

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite otopljeni puter. Ređajte po dve kore premazane puterom u kalup obložen pek papirom. Preko treće pospite malo mešavine pistaća, oraha, šećera, meda i cimeta. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Završite sa korama premazanim puterom. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se ohladi. Zakuvajte vodu, šećer i med dok ne dobijete blago gust sirup. Onda dodajte par kapi limunovog soka pa ostavite da se prohladi. Pečenu koru prelijte sirupom. Krem sir umutite sa šećerom u prahu, limunovim sokom i vanilom. Zasebno umutite pavlaku za šlag pa je lagano dodajte u fil.  Zatim sipajte preko prohlađene baze i poravnajte. Ostavite čizkejk bar 4 sata u frižideru. Na kraju premažite kolač tankim slojem meda i pospite krupno seckanim pistaćima.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading