ČOKOLADNA PANJ TORTA Starinska poslastica za koju se recept prenosi s kolena na koleno

Trpeza/ V.V.

12:30

Slatki kutak 0

Mekana kora i čokoladni fil su dobitna kombinacija za savršen ukus torte.

ČOKOLADNA PANJ TORTA Starinska poslastica za koju se recept prenosi s kolena na koleno
Shutterstock

Sastojci:

Kora:

9 belanaca

220 g šećera

3 kašike prezli

3 kašike brašna

3 kašike prvog fila

1/2 l mleka

Prvi fil:

200 ml vode

200 g šećera

100 g kakaoa

100 g čokolade

Drugi fil:

1/2 l mleka

7 kašika šećera

9 žumanaca

3 kašike brašna

3 kašike gustina pomešanog sa vodom

Ostatak prvog fila

1 margarin

Priprema:

Prvi fil: Kuvati vodu, šećer, kakao i čokoladu 5 minuta na tihoj vatri, odnosno dok se ne zgusne.

Kora: Umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati prezle, brašno i 3 kašike prvog fila. Peći u podmazanom plehu od rerene oko 20 minuta na 180 stepeni.

Drugi fil: Prokuvati mleka sa šećerom, pa dodati umućena žumanca, brašno i gustin. Mešati dok se ne zgusne na tihoj vatri. Dodati prvi fil i pustiti da se ohladi, pa pomešati sa umućenim margarinom.

Patišpanj preliti vrelim mlekom i iseći 1/4 kore. Ostaviti sa strane. Ostatak kore premazati filom i uviti u rolat. 1/4 patišpanja takođe premazati filom, uviti u rolat i jednu stranu iseći ukoso. Ostatkom fila premazati rolat odozgo. Staviti rolat na poslužavnik pa manji pored njega sa strane ili preko, tako da oblikuje panj. Viljuškom napraviti šare da izgledaju kao kora drveta. Ukrasiti po želji bombonama u obliku jaja i drugom jestivom dekoracijom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading