ČOKOLADNA PANJ TORTA Starinska poslastica za koju se recept prenosi s kolena na koleno
Mekana kora i čokoladni fil su dobitna kombinacija za savršen ukus torte.
Sastojci:
Kora:
9 belanaca
220 g šećera
3 kašike prezli
3 kašike brašna
3 kašike prvog fila
1/2 l mleka
Prvi fil:
200 ml vode
200 g šećera
100 g kakaoa
100 g čokolade
Drugi fil:
1/2 l mleka
7 kašika šećera
9 žumanaca
3 kašike brašna
3 kašike gustina pomešanog sa vodom
Ostatak prvog fila
1 margarin
Priprema:
Prvi fil: Kuvati vodu, šećer, kakao i čokoladu 5 minuta na tihoj vatri, odnosno dok se ne zgusne.
Kora: Umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati prezle, brašno i 3 kašike prvog fila. Peći u podmazanom plehu od rerene oko 20 minuta na 180 stepeni.
Drugi fil: Prokuvati mleka sa šećerom, pa dodati umućena žumanca, brašno i gustin. Mešati dok se ne zgusne na tihoj vatri. Dodati prvi fil i pustiti da se ohladi, pa pomešati sa umućenim margarinom.
Patišpanj preliti vrelim mlekom i iseći 1/4 kore. Ostaviti sa strane. Ostatak kore premazati filom i uviti u rolat. 1/4 patišpanja takođe premazati filom, uviti u rolat i jednu stranu iseći ukoso. Ostatkom fila premazati rolat odozgo. Staviti rolat na poslužavnik pa manji pored njega sa strane ili preko, tako da oblikuje panj. Viljuškom napraviti šare da izgledaju kao kora drveta. Ukrasiti po želji bombonama u obliku jaja i drugom jestivom dekoracijom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
Stari recept za čokoladnu kutlača tortu iz šerpe: Nema filovanja samo se zalije iz kutlače - brzo i lako (VIDEO)
Na nalogu @jednostavna_kuhinja jedan od omiljenih recepata je čokoladna kutlača torta iz šerpe koja se ne filuje nego samo zalije kutlačom a rezultat je sočna čokoladna krasotica.
ORIGINALAN RECEPT Starinska panj torta – rolovana kora punjena najfinijom čokoladom
Prepuna svilenkastog fila, oduševiće sve istinske ljubitelje jakih, kremastih i čokoladnih poslastica
RASKOŠNA POSLASTICA Torta sa orasima i čokoladom je popularna generacijama
Vikend je idealan da se počastite ovom prelepom tortom.
STARINSKA TORTA BOGATOG UKUSA Fil od čokolade i ruma, a kore od badema će oduševiti sve goste!
Imamo za vas odličnu tradicionalnu Panama tortu!
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)