PRAVI KLASIK MEĐU DESERTIMA Starinska Boem torta, savršena, mekana i sočna, a ukus za pamćenje
Ko bi bolje smislio recept za savršenu tortu od žene? Onaj ko voli da jede, voli i da kuva
Potrebno je:
Kora:
10 belanaca
150 g šećera
100 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g mlevenih oraha
1 kašičica kakaa
Potrebno za žuti fil:
500 ml mleka
4 žumanca
200 g šećera
2 vanilin šećera
4 pune kašike brašna
150 g margarina
Za čokoladni fil:
8 žumanaca
200 g šećera
100 g čokolade
250 g margarina
Za glazuru:
150 ml slatke pavlake
150 g čokolade
Priprema:
Za koru:
Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom.
Promešajte špatulom i dodajte mlevene orahe, pa opet sjedinite.
Sipajte u pleh dimenzija 30×40 cm obložen pek papirom i pecite na 180 Celzijusa oko 20-25 minuta.
Za žuti fil:
Mutite žumanca, pa dodajte brašno i 250 ml mleka, pa nastavite da mutite.
Ostatak mleka sipajte u šerpu, pa dodajte šećer i vanilin šećer, a kad proključa dodajte smesu od žumanaca.
Kuvajte dok se ne zgusne.
U ohlađeni fili dodajte umućeni margarin sobne temperature i sjedinite.
Za čokoladni fil:
Žumanca umutite sa šećerom i skuvajte na pari.
Zatim, dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne otopi.
U ohlađen fil dodajte umućen margarin sobne temperature i sjedinite.
Slaganje torte:
Koru podelite na 3 jednaka dela.
Svaki deo poprskajte sa malo mleka.
Prva kora – čokoladni sloj – žuti sloj, zatim druga kora – čokoladni sloj – žuti sloj, pa treća kora – čokoladni sloj – glazura.
Dekorišite mlevenim orasima.
Možda vas zanima:
FANTASTIČNA PITA SA ŠAMPINJONIMA I PEČENICOM Savršeno jelo kad vam se žuri ili stižu nenadani gosti
Pita je prelepa i sem navedenih sastojaka možete stavljati šta god da želite
OČARAVAJUĆA BALKANSKA JANIJA: Zaboravljeno jelo na kašiku, ukus koji budi uspomene
Idealan obrok za celu porodicu
OVAKO SU SPREMALE NAŠE BAKE Preukusni, mekani, starinski uštipci, najbolji uz domaći sir ili kajmak, ali i džem
Uštipci su omiljeni doručak mnogima, a najviše ih vole deca
BEZ ČEKANJA DA TESTO NARASTE Vazdušasti bakini uštipci, gotovi za tren oka
Domaći uštipci garantuju da od stola nećete ustati gladni
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)