PRAVI KLASIK MEĐU DESERTIMA Starinska Boem torta, savršena, mekana i sočna, a ukus za pamćenje

Slobodanka Ćorić

10:08

Slatki kutak 0

Ko bi bolje smislio recept za savršenu tortu od žene? Onaj ko voli da jede, voli i da kuva

PRAVI KLASIK MEĐU DESERTIMA Starinska Boem torta, savršena, mekana i sočna, a ukus za pamćenje
Printscreen/Youtube/bokinakuhinja

Potrebno je:

Kora:

10 belanaca 
150 g šećera
100 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g mlevenih oraha
1 kašičica kakaa

Potrebno za žuti fil:

500 ml mleka
4 žumanca
200 g šećera
2 vanilin šećera
4 pune kašike brašna
150 g margarina

Za čokoladni fil:

8 žumanaca
200 g šećera
100 g čokolade
250 g margarina

Za glazuru:

150 ml slatke pavlake
150 g čokolade

Priprema:

Za koru:

Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom.
Promešajte špatulom i dodajte mlevene orahe, pa opet sjedinite.
Sipajte u pleh dimenzija 30×40 cm obložen pek papirom i pecite na 180 Celzijusa oko 20-25 minuta.
 

 Za žuti fil:

Mutite žumanca, pa dodajte brašno i 250 ml mleka, pa nastavite da mutite.
Ostatak mleka sipajte u šerpu, pa dodajte šećer i vanilin šećer, a kad proključa dodajte smesu od žumanaca.
Kuvajte dok se ne zgusne.
U ohlađeni fili dodajte umućeni margarin sobne temperature i sjedinite.
 
Za čokoladni fil:

Žumanca umutite sa šećerom i skuvajte na pari.
Zatim, dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne otopi.
U ohlađen fil dodajte umućen margarin sobne temperature i sjedinite.
 
Slaganje torte:

Koru podelite na 3 jednaka dela.
Svaki deo poprskajte sa malo mleka.
Prva kora – čokoladni sloj – žuti sloj, zatim druga kora – čokoladni sloj – žuti sloj, pa treća kora – čokoladni sloj – glazura.
Dekorišite mlevenim orasima.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading