PRAVI KLASIK MEĐU DESERTIMA Starinska Boem torta, savršena, mekana i sočna, a ukus za pamćenje
Ko bi bolje smislio recept za savršenu tortu od žene? Onaj ko voli da jede, voli i da kuva
Potrebno je:
Kora:
10 belanaca
150 g šećera
100 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g mlevenih oraha
1 kašičica kakaa
Potrebno za žuti fil:
500 ml mleka
4 žumanca
200 g šećera
2 vanilin šećera
4 pune kašike brašna
150 g margarina
Za čokoladni fil:
8 žumanaca
200 g šećera
100 g čokolade
250 g margarina
Za glazuru:
150 ml slatke pavlake
150 g čokolade
Priprema:
Za koru:
Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom.
Promešajte špatulom i dodajte mlevene orahe, pa opet sjedinite.
Sipajte u pleh dimenzija 30×40 cm obložen pek papirom i pecite na 180 Celzijusa oko 20-25 minuta.
Za žuti fil:
Mutite žumanca, pa dodajte brašno i 250 ml mleka, pa nastavite da mutite.
Ostatak mleka sipajte u šerpu, pa dodajte šećer i vanilin šećer, a kad proključa dodajte smesu od žumanaca.
Kuvajte dok se ne zgusne.
U ohlađeni fili dodajte umućeni margarin sobne temperature i sjedinite.
Za čokoladni fil:
Žumanca umutite sa šećerom i skuvajte na pari.
Zatim, dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne otopi.
U ohlađen fil dodajte umućen margarin sobne temperature i sjedinite.
Slaganje torte:
Koru podelite na 3 jednaka dela.
Svaki deo poprskajte sa malo mleka.
Prva kora – čokoladni sloj – žuti sloj, zatim druga kora – čokoladni sloj – žuti sloj, pa treća kora – čokoladni sloj – glazura.
Dekorišite mlevenim orasima.
Možda vas zanima:
FANTASTIČNA PITA SA ŠAMPINJONIMA I PEČENICOM Savršeno jelo kad vam se žuri ili stižu nenadani gosti
Pita je prelepa i sem navedenih sastojaka možete stavljati šta god da želite
OČARAVAJUĆA BALKANSKA JANIJA: Zaboravljeno jelo na kašiku, ukus koji budi uspomene
Idealan obrok za celu porodicu
OVAKO SU SPREMALE NAŠE BAKE Preukusni, mekani, starinski uštipci, najbolji uz domaći sir ili kajmak, ali i džem
Uštipci su omiljeni doručak mnogima, a najviše ih vole deca
BEZ ČEKANJA DA TESTO NARASTE Vazdušasti bakini uštipci, gotovi za tren oka
Domaći uštipci garantuju da od stola nećete ustati gladni
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto
Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.
Komentari (0)