NIKAD VIŠE NEĆETE BACATI KORU Slatko od lubenice, ukus će vas oduševiti

Slobodanka Ćorić

12:47

Slatki kutak 0

Slatko od lubenice se ustvari ne pravi od unutrašnjeg, roze dela, već od očišćene kore

slatko od lubenica
Printscreen/Youtube

Malo šećer, kora lubenice i soda bikarbona biće dovoljni da napravite ovaj odličan desert. Slatkiši od lubenice se zapravo ne prave od unutrašnjeg, ružičastog dela, već od oljuštene kore. Koru treba iseći na manje komade, ali i odstraniti zeleni deo. U posebnu posudu sipajte kašičicu sode bikarbone i razblažite vodom, pa sipajte u činiju sa korama, tako da ih voda potpuno pokrije.

Pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 6 sati ili preko noći. Nakon toga, ocedite kore i isperite pod tekućom vodom, nekoliko puta, da sperete sodu bikarbonu. U dublji tiganj ili šerpu sipajte šolju vode, dve šolje belog šećera i pola šolje smeđeg šećera, upalite srednju vatru i promešajte.

Možete dodati cimet ako želite. Lubenice stavite u šerpu i malo pojačajte temperaturu, dok se sve dobro ne sjedini, pa ponovo smanjite i ostavite da se krčka oko 40 minuta (ponekad i više), ali je potrebno s vremena na vreme mešati, 5 do 10 minuta. Pred kraj kuvanja, ako želite da slatko bude gušće, iscedite malo limete ili limuna, kuvajte još malo i to je to. Prebacite slatkiš u staklene tegle i držite u frižideru. Može se koristiti 3 nedelje, do mesec dana.
 

Komentari (0)

Loading