NIKAD VIŠE NEĆETE BACATI KORU Slatko od lubenice, ukus će vas oduševiti
Slatko od lubenice se ustvari ne pravi od unutrašnjeg, roze dela, već od očišćene kore
Malo šećer, kora lubenice i soda bikarbona biće dovoljni da napravite ovaj odličan desert. Slatkiši od lubenice se zapravo ne prave od unutrašnjeg, ružičastog dela, već od oljuštene kore. Koru treba iseći na manje komade, ali i odstraniti zeleni deo. U posebnu posudu sipajte kašičicu sode bikarbone i razblažite vodom, pa sipajte u činiju sa korama, tako da ih voda potpuno pokrije.
Pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 6 sati ili preko noći. Nakon toga, ocedite kore i isperite pod tekućom vodom, nekoliko puta, da sperete sodu bikarbonu. U dublji tiganj ili šerpu sipajte šolju vode, dve šolje belog šećera i pola šolje smeđeg šećera, upalite srednju vatru i promešajte.
Možete dodati cimet ako želite. Lubenice stavite u šerpu i malo pojačajte temperaturu, dok se sve dobro ne sjedini, pa ponovo smanjite i ostavite da se krčka oko 40 minuta (ponekad i više), ali je potrebno s vremena na vreme mešati, 5 do 10 minuta. Pred kraj kuvanja, ako želite da slatko bude gušće, iscedite malo limete ili limuna, kuvajte još malo i to je to. Prebacite slatkiš u staklene tegle i držite u frižideru. Može se koristiti 3 nedelje, do mesec dana.
PROTEINSKE PALAČINKE SOČNIJE OD KLASIČNIH Osvajaju od prvog zalogaja, a mekane kao pamuk
Ako volite klasične palačinke, ove proteinske ćete da obožavate.
ORASNICE Najlepši starinski slatkiš koji budi nostalgiju, a treba vam samo 4 sastojka
Fenomenalni kolači sa orasima poješće se čim se postave.
SOČNI KOLAČ SA KRUŠKAMA Desert koji se pamti, poći će vam voda na usta
Jednostavni desert oduševiće i one izbirljive.
BANANA HLEB Mekan i mirisan, a još bolji sutradan, za užinu koja se pamti
Savršen spoj hleba i deserta, a ukućani će stajati u redu za još.
MAFINI SA BANANAMA Sočni desert bez šećera i brašna, a mekan kao duša
Brz i jednostavan recept, idealan za iznenadne goste.
Komentari (0)