NAJLEPŠE ŠTRUDLE Sa makom, orasima i čokoladom, sve što vam treba kad želite slatko

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Nestaće sa stola čim ih postavite.

štrudla sa čokoladom
Shutterstock

Sa makom

Potrebno je

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 30 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 50 g šećera
  • 50 g otopljenog maslaca

Za fil:

  • 500 g maka
  • 200 g šećera
  • 1,5 šolja mleka

Za premaz:

  • 1 jaje

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi sa toplim mlekom razmutite kvasac i šećer. Dodajte brašno, jaje, žumance i otopljen maskac pa zamesite testo. Pustite da odstoji 20 minuta pa podelite na 3 dela.  Zatim pomešajte mak i šećer da napravite fil. Mleko zagrejte, skoro do ključanja, pa ga postepeno dodajte maku i šećeru. Promešajte da se sastojci dobro sjedine. Razvucite testo pa ga premažite filom i uvijte u rolat. Obložite pleh papirom za pečenje pa naređajte štrudle. Premažite štrudle umućenim jajetom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok ne porumene. 

Sa orasima

Potrebno je

Za štrudlu

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 60 g istopljenog putera
  • 1 jaje i 2 žumanca
  • 60 g šećera
  • 1 kašika meda
  • oko 200 ml mleka
  • narendana korica limuna
  • so

Za nadev

  • 500 g oraha
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g suvog grožđa
  • 1 kašičica cimeta ili po ukusu
  • 150 ml vrućeg mleka
     

Priprema

Razmutite kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode. Stavite u posudu brašno, posolite pa dodajte jaja i žumanca umućena sa mlekom, puter, med, šećer, limunovu koricu i aktivirani kvasac. Zamesite glatko testo srednje gustine pa ga prekrijte folijom i pustite da naraste. Sameljite orahe pa ih prelijte sa vrućim mlekom, dodajte šećer, cimet i suvo grožđe i dobro izmešajte. Testo koje je udvostručilo svoju zapreminu podelite na dva dela pa svaki oblikujte u pravougaonik, premažite nadevom i savijte. Sve prebacite na pleh obložen papirom za pečenje pa prekrije i ostavite. Premažite štrudle istopljenim puterom. Pecite oko 40-50 minuta u rerni na 180 stepeni. Ohlađene štrudle pospite vanilinim šećerom.

Sa čokoladom

Za štrudlu

  • 500 g mekog brašna
  • 30 g kvasca
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • izrendana limunova korica
  • 2 kašike ruma
  • 1 ravna kašičica soli
  • oko 2 dl mleka
     


Za punjenje

  • 50 g otopljene čokolade
  • 50 g samlevenih ili sitno seckanih oraha
  • 100 g šećera
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike ruma
  • 2 kašike mleka

Za premazivanje

  • 1 jaje

Priprema

U pola solje toplog mleka razmutite kvasac sa  jednom kašičicom šećera i jednom kašišicom brašna. Ostavite da naraste pa zamesite srednje meko testo. Zatim pokrijte testo i ostavite da odmara 45-60 minuta. Onda izmešajte sve sastojke za fil. Nakon toga, koru razvijte u oblik pravougaonika. Premažite je filom od cokolade i oraha, uvijte kao rolat i oblikujte krug.  Na kraju, stavite štrudlu na pleh obložen masnim papirom pa je premažite jajetom. Pecite štrudlu sa čokoladom oko 40 minuta na 190 stepeni. Prijatno !

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading