NAJLEPŠE ŠTRUDLE Sa makom, orasima i čokoladom, sve što vam treba kad želite slatko
Nestaće sa stola čim ih postavite.

Sa makom
Možda vas zanima:

POSNA ŠTRUDLA SA ORASIMA Mirisna poslastica koja budi nostalgiju na bakinu kuhinju
Očaravajuća poslastica za sve prilike.

BAKINA ŠTRUDLA SA ORASIMA Mirisna poslastica koja budi sva čula, uzećete parče više
Mekana i neodoljiva, najbolje odmah stavite duplu meru.

ŠTRUDLICE SA KOKOSOM I VIŠNJAMA Mirisne i slatke, prste da poližete
Fenomenalni desert u savršenom spoju sa kokosom.

ŠTRUDLA SA MAKOM IZ BAKINE KUHINJE Mirisna i neodoljiva, uzećete parče više
Mirisna poslastica za sve svečane prilike.
Potrebno je
Za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 30 g kvasca
- 1 jaje
- 1 žumance
- 50 g šećera
- 50 g otopljenog maslaca
Za fil:
- 500 g maka
- 200 g šećera
- 1,5 šolja mleka
Za premaz:
- 1 jaje
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi sa toplim mlekom razmutite kvasac i šećer. Dodajte brašno, jaje, žumance i otopljen maskac pa zamesite testo. Pustite da odstoji 20 minuta pa podelite na 3 dela. Zatim pomešajte mak i šećer da napravite fil. Mleko zagrejte, skoro do ključanja, pa ga postepeno dodajte maku i šećeru. Promešajte da se sastojci dobro sjedine. Razvucite testo pa ga premažite filom i uvijte u rolat. Obložite pleh papirom za pečenje pa naređajte štrudle. Premažite štrudle umućenim jajetom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok ne porumene.
Sa orasima
Potrebno je
Za štrudlu
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 60 g istopljenog putera
- 1 jaje i 2 žumanca
- 60 g šećera
- 1 kašika meda
- oko 200 ml mleka
- narendana korica limuna
- so
Za nadev
- 500 g oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g suvog grožđa
- 1 kašičica cimeta ili po ukusu
- 150 ml vrućeg mleka
Priprema
Razmutite kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode. Stavite u posudu brašno, posolite pa dodajte jaja i žumanca umućena sa mlekom, puter, med, šećer, limunovu koricu i aktivirani kvasac. Zamesite glatko testo srednje gustine pa ga prekrijte folijom i pustite da naraste. Sameljite orahe pa ih prelijte sa vrućim mlekom, dodajte šećer, cimet i suvo grožđe i dobro izmešajte. Testo koje je udvostručilo svoju zapreminu podelite na dva dela pa svaki oblikujte u pravougaonik, premažite nadevom i savijte. Sve prebacite na pleh obložen papirom za pečenje pa prekrije i ostavite. Premažite štrudle istopljenim puterom. Pecite oko 40-50 minuta u rerni na 180 stepeni. Ohlađene štrudle pospite vanilinim šećerom.
Sa čokoladom
Za štrudlu
- 500 g mekog brašna
- 30 g kvasca
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- izrendana limunova korica
- 2 kašike ruma
- 1 ravna kašičica soli
- oko 2 dl mleka
Za punjenje
- 50 g otopljene čokolade
- 50 g samlevenih ili sitno seckanih oraha
- 100 g šećera
- 2 kašike meda
- 2 kašike ruma
- 2 kašike mleka
Za premazivanje
- 1 jaje
Priprema
U pola solje toplog mleka razmutite kvasac sa jednom kašičicom šećera i jednom kašišicom brašna. Ostavite da naraste pa zamesite srednje meko testo. Zatim pokrijte testo i ostavite da odmara 45-60 minuta. Onda izmešajte sve sastojke za fil. Nakon toga, koru razvijte u oblik pravougaonika. Premažite je filom od cokolade i oraha, uvijte kao rolat i oblikujte krug. Na kraju, stavite štrudlu na pleh obložen masnim papirom pa je premažite jajetom. Pecite štrudlu sa čokoladom oko 40 minuta na 190 stepeni. Prijatno !

CARSKI MAFINI Ukusni i zasitni, savršeni za doručak ili užinu
Najbolje služite uz jogurt ili salatu.

MIRINA KEKS TORTA Pravi se brzo i lako, a nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Brza poslastica za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.

PROLEĆNA KAPRI TORTA Raskošna poslastica oduševiće goste na svečanoj trpezi
Toliko je dobra da nećete moći da prestanete da jedete.

SOČNE ORANDŽ KOCKE Neodoljivi desert koji super ide uz šoljicu kafe
Osvežavajući kolač za prave sladokusce.

KARAMEL PITA SA BANANAMA Mirisna poslastica bogatog ukusa, za savršen vikend
Pogodna za svaku svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko.
Komentari (0)