ALEKSANDAR Kolač kome rakija daje poseban šmek, za sve svečane prilike

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Drugačiji i neodoljivi desert ukrasiće svaku svečanu trpezu i oduševiće sve goste.

kolač Aleksandar
Shutterstock

Potrebno je

Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 8 kašika putera, rastopljenog

Za fil:

  • 130 g bele čokolade
  • 900 g krem sira, omekšanog
  • 180 g šećera
  • 6 kašika višenamenskog brašna
  • 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 6 kašika rakije
  • 3 kašike tamne kakao kreme
  • 3 kašike belog kakao krema
  • 4 velika jajeta, sobne temperature

Za preliv:

  • 60 g bele čokolade
  • 2 kašike slatke pavlake za šlag
  • šlag

Priprema

Rernu zagrejte na 160 stepeni. Obložite kalup folijom. U jednoj posudi pomešajte kreker, šećer i cimet, pa dodajte puter. Sjedinite pa utisnite na dno kalupa. Otopite čokoladu, pa zasebno umutite krem sir, brašno, šećer i muskantni oraščić, dok ne dobijete glatku smesu. Umutite kakao, rakiju i otopljenu čokoladu. Dodajte jaja i mutite na slaboj brzini. Gotov krem prelijte preko kore. Kalup sa kolačem stavite u veći pleh, pa dodajte malo vode. Pecite kolač oko 90 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.  Izvadite kalup iz pleha sa vodom. Ohladite kolač 10 ak minuta. Onda ga izvadite iz kalupa. Otopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom, uz mešanje dok smesa ne postane glatka. Prelijte preko kolača, ali tako da preliv kaplje niz strane. Služite sa šlagom. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading