TULUMBE Po originalnom receptu, hrskave spolja, a mekane iznutra

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Sočna turska poslastica vremenom je postala neizostavni slatkiš svake domaćice.

tulumbe
Shutterstock

Potrebno je
Za testo:

  • 4 krupnija jajeta
  • 400 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 2 kašičice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 l ulja za prženje

Za sirup:

  • 1 kg šećera
  • 600 ml vode
  • kriške od pola limuna

Napomena: Važno je da preliv napravite dan ranije i da ostavite celu noć da se hladi. Od navedene količine dobićete 40 tulumbi.


Priprema:
So, šećer, ulje i vodu sipajte u dublju šerpu pa ostavite da proključa. Onda skinite sa šporeta, dodajte brašno i mešajte dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte. Pustite testo 15 minuta da se prohladi, a vi za to vreme penasto umutite jaja. Zatim jaja dodajte testu i mikserom sjedinite. Kada testo postane svilenkasto i mekše, njime punite špric za tulumbe. U šerpicu sipajte litar ulja pa u njega istiskajte špricem tulumbe, oko 10 cm dužine. Ostavite prostora u šerpici između njih, zato što će narasti. Pržite ih uz povremeno okretanje, dok ne dobiju zlatnu boju. Vadite tulumbe rešetkastom kašikom i stavljajte u sirup. Ugasite ringlu i pustite da se prohlade. Prelijte pržene tulumbe gotovim sirupom pa prekrijte folijom. Stavite tulumbe u frižider da se hlade.

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading