LOKMA Orijentalna poslastica obavezna za sve svečane prilike, a najbolje ide uz crnu kafu
Turski desert sličan krofnicama koji se pravi od prženog testa i jednostavnog sirupa.
Potrebno je
- 240 g mlakog mleka
- 240 g mlake vode
- 15 g suvog kvasca
- 450 g brašna
- 2 kašike šećera
- pola kašičice soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- ulje za prženje
Za sirup:
- 2 šolje šećera
- šolja vode
- pola limuna
- 2 šolje meda
- cimet
- sitno iseckani orasi
Priprema:
Vodu i kvasac sipajte u veliku posudu, pa promešajte viljuškom. Sačekajte 5 minuta, dok se kvasac ne rastvori pa dodajte ostale sastojke. Mutite mikserom sve dok ne dobijete glatku smesu. Folijom prekrijte posudu pa ostavite na toplom sat vremena. Pržite testo na vrućem ulju, sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Zatim ih okrećite šupljikavom kašikom, da sa svih strana dobiju zlatnu boju. Ređajte na ubrus da se ocede od viška masnoće. Šećer, vodu, limun i med zakuvajte na blagoj vatri, uz neprestano mešanje. Vrućim sirupom prelijte krofnice. Na kraju ih pospite cimetom i orasima. Prijatno!
DESERTI SA DŽEMOM Mekani kao duša, a tope se u ustima, biramo samo one najbolje
Sočne krofne, čuvena torta ili starinske knedle, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
ŠAPICE Starinski kolačići za prave sladokusce, po receptu iz bakine kuhinje
Priprema je jednostavna, a ukus neodoljiv.
NAJSOČNIJI UŠTIPCI Desert po norveškom receptu sa jabukama i suvim grožđem, a miriše na jesen
Neodoljivi i mekani, otopićete se od slatkoće.
MEDENA PITA SE TOPI U USTIMA Očaravajuća poslastica raspametiće goste na slavi, a izdašna i neodoljiva
Ako volite čuvenu Medovik tortu, ovu pitu ćete obožavati.
CIMET ROLNICE SA BUNDEVOM Neodoljivi desert kao stvoren za jesen, poći će vam voda na usta
Najbolje služite uz šolju čaja ili kafe.
Komentari (0)