LOKMA Orijentalna poslastica obavezna za sve svečane prilike, a najbolje ide uz crnu kafu

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Turski desert sličan krofnicama koji se pravi od prženog testa i jednostavnog sirupa.

lokma
Shutterstock

Potrebno je

  • 240 g mlakog mleka
  • 240 g mlake vode
  • 15 g suvog kvasca
  • 450 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • pola kašičice soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • ulje za prženje

Za sirup:

  • 2 šolje šećera
  • šolja vode
  • pola limuna
  • 2 šolje meda
  • cimet
  • sitno iseckani orasi

Priprema:

Vodu i kvasac sipajte u veliku posudu, pa promešajte viljuškom. Sačekajte 5 minuta, dok se kvasac ne rastvori pa dodajte ostale sastojke. Mutite mikserom sve dok ne dobijete glatku smesu. Folijom prekrijte posudu pa ostavite na toplom sat vremena. Pržite testo na vrućem ulju, sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Zatim ih okrećite šupljikavom kašikom, da sa svih strana dobiju zlatnu boju. Ređajte na ubrus da se ocede od viška masnoće. Šećer, vodu, limun i med zakuvajte na blagoj vatri, uz neprestano mešanje. Vrućim sirupom prelijte krofnice. Na kraju ih pospite cimetom i orasima. Prijatno!

Komentari (0)

Loading