MARIJINA STARINSKA TORTA SA ORASIMA Poslastica koja budi sva čula, a ovo voće joj daje poseban šmek

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu izdašnu poslasticu sa orasima i bananama po receptu Marije Popović iz Leskovca

torta sa orasima i bananom
privatna arhiva/Marija Popović
torta sa orasima i bananom privatna arhiva/Marija Popović
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite starinske torte sa orašastim plodovima i voćem, ovu poslasticu ćete stalno praviti. Recept je sa nama podelila Marija Popović iz Leskovca, autorka profila „brzinski recepti“ i specijalista strukovni inženjer za zaštitu životne sredine. Zaposlena u automobilskoj industriji, kuvanje joj je hobi kome se rado posvećuje, a najviše voli brze recepte koji su pristupačni svačijem džepu. Suprug i  šestogodišnji sin su joj najveća podrška i glavni degustatori njenih specijaliteta. 

Kako ste došli na ideju da napravite ovu tortu?
Na ideju da napravim ovu tortu sam došla listajući stare sveske sa receptima moje majke koje je ona čuvala, da ne preteram, minimum 40 godina, a možda i više.

Koja je tajna savršenog fila za tortu?
Tajna savršenog fila za tortu je da se kuva na laganoj temperaturi uz često mešanje kako se ne bi stvorile grudvice i kako ne bi zagorelo.

Da li je moguće koristiti brašno umesto gustina?
Da, moguće je da umesto gustina iskoristite brašno koje sigurno imate kod kuće. Metod je jednostavan: pomešajte jednaku količinu brašna i hladne vode i mešajte sve dok ne razbijete grudvice. Potom ovu smesu postepeno dodajte filu, uz neprestano mešanje, sve dok ne dobijete željenu gustinu. Obratite pažnju na to da fil ne prekuvate jer brašno na previsokoj temperaturi može da izazove suprotan efekat i razredi smesu.

Koliko jaja treba da stoje na sobnoj temperaturi pre pravljenja kore od belanaca?
Jaja bi trebalo da dostignu sobnu temperaturu kako ne bi bilo problema prilikom mućenja, ukoliko planirate ujutru da pripremate tortu možete ih i uveče izvaditi na sobnoj temperaturi, a inače 10-15 minuta na sobnoj temperaturi je sasvim dovoljno da krenete sa mućenjem. I jako je bitno da su jaja sveža, ukoliko nisu sveža može se desiti da ostanu neumućena.

Kako da znamo da su belanca dobro umućena?
Da su belanca umućena znaćemo tako što ćemo vanglicu okrenuti naopačke i neće se ništa prosuti. Ali to je malo rizično, tako da možete kroz penu proći nožem i ukoliko ostane jasan trag onda su belanca umućena.

Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
Jedan od najčešćih razloga za pucanje kore tokom pečenja je previsoka temperatura u rerni. Kada je temperatura previsoka, spoljni sloj kore se brzo stvrdne, dok unutrašnji još nije potpuno pečen. Kako se smesa iznutra širi i nastavlja da se peče, vrh biskvita nema dovoljno fleksibilnosti da prihvati ovo širenje, što dovodi do pukotina.

Da li ste nekada pravili sa puterom umesto margarina?
Nikada margarin nisam zamenila puterom zato što je ista funkcija, a cena putera je dosta veća, trudim se da pored toga što su recepti brzi, budu i za svačiji džep!

Da li je moguće koristiti drugo voće umesto banana, a da to previše ne promeni ukus?
U ovoj kombinaciji po meni najviše ide banana, ali naravno da može bilo koje voće, čak može i bez voća, što se tiče izmene možete pustiti mašti na volju.

U kojim prilikama biste gostima poslužili tortu? Da li bi to bila neka svečanost?
Gotovo u svakoj prilici bih poslužila ovu tortu, jer je uvek pun pogodak!

Koje je najbolje jelo koje ste probali?
Uh, to je jako teško pitanje s obzirom na to da sam gurman, ali ako bih morala da izdvojim jedno jelo, neka to budu šnicle sa povrćem ispod sača.

Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
Retko kad se desilo da mi nešto nije uspelo da sam morala da bacim, uvek nađem neko rešenje da sve spasim, ali se sećam da mi se jednom desilo da mi se za tortu nije umutilo belance u čvrst sneg pa sam morala da bacim.


Recept 
Starinska torta sa orasima i bananama

Sastojci za dve kore:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 200 g mlevenih oraha

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 10 žumanaca
  • 100 g gustina
  • 10 kašika šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 250 g margarina
  • +4 banane

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, zatim dodajte 2 kašike brašna i 100 g mlevenih oraha. U pleh obložen pek-papirom izlijte smesu. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta, zavisno od rerne. Dok se ova korica peče, pripremite na isti način i drugu i nju ispecite. Pomešajte žumanca, gustin i šećer, pa dodajte malo hladnog mleka od onih 600 ml, a ostatak mleka stavite da proključa. Kada mleko proključa, zakuvajte žumanca pa mešajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, prekrijte folijom ili kesom direktno na fil, pa ostavite da se ohladi. Kada se fil ohladi, umutite margarin na sobnoj temperaturi pa ga dodajte ohlađenom kremu. Zatim dodajte mlevene orahe i sve sjedinite. Korice presecite po dužini, da se dobiju 4 uske i duge korice. Nafilujte ih filom od žumanaca pa preko fila stavite  banane. Fila ima dovoljno i za korice i oko torte. Dekorišite šlagom ili po želji!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading