STARINSKA TORTA SA ORASIMA Zaboravljeni slatkiš iz bakine sveske recepata, sa sočnim korama i slatkim filom
Fenomenalna poslastica pogodna za sve svečane događaje i slavsku trpezu.
Potrebno je
Za 2 kore:
- 12 jaja
- 12 kašika brašna
- 12 kašika mlevenih oraha
- 24 kašike šećera
- 12 kašika vode
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 4 jaja
- 450 g putera
- 10 kašika šećera
- sok od 12 pomorandže
- sok od 12 limuna
- 1 kašika ruma
- 100 g otopljene čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 250 stepeni. U jednoj posudi umutite 6 belanca sa 6 kašika vode u čvrst sneg. Dodajte 12 kašika šećera, 6 brašna i oraha i 12 kašika praška za pecivo. Sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Ponovite postupak i za drugu koru. Prepolovite kore nožem, tako da dobijete 4. U zasebnoj posudi umutite 3 žumanca, jaje i šećer pa dodajte otopljeni margarin. Penasto umutite pa otopite čokoladu i umešajte je u fil. Sipajte rum i pola soka od limuna i pomorandže. Filujte redosledom kora-fil-kora-fil-kora-fil-kora pa premažite celu tortu filom. Pospite mlevenim orasima. Prijtno!
Možda vas zanima:
ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče
Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
OPERA TORTA Poslastica sa kafom koja miriše na ljubav, za prave sladokusce
Francuska poslastica oduševiće sve ljubitelje kafe i slatkiša.
BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
POSNE CIMET ROLNICE Slatko pecivo koje nikoga neće ostaviti ravnoduđnim, a nimalo ne zaostaje za originalom
Savršeno se slažu sa kafom ili čajem, a mogu da se jedu i u danima posta.
TAHINI Kremasti prilog koji se slaže sa brojnim namirnicama, a može da se jede i samostalno sa hlebom
Pasta od mlevenog susama, bogate kremaste teksture.
Komentari (0)