NEODOLJIVA TRUFALDINO TORTA SA PALAČINKAMA Recept autorke profila "Majine čarolije"

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu ukusnu poslasticu sa palačinkama po receptu Marije Borojević iz Beograda.

trufaldino torta
Privatna arhiva/Marija Borojević
trufaldino torta Privatna arhiva/Marija Borojević
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite neobične poslastice koje lepo izgledaju, a još su boljeg ukusa, tortu trufaldino ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Marija Borojević, autorka profila i profesorka fizičke kulture. Profil je otvorila pre četiri godine i prezadovoljna je reakcijama ljudi sa kojima deli recepte za najbolje đakonije. Kao veliki ljubitelj dekoracije slatkiša, ističe da uvek pronađe inspiraciju za ukusno jelo lepog izgleda. Upravo takva je i ova torta sa voćem i korama od palačinki, po čemu je posebna, a nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


Kako ste došli na ideju da napravite ovu tortu?
- Ovu tortu sam videla na Instagramu kod Mariane @mariannine.carolije i prvo me je privukao njen izgled. A još kada sam pročitala njen recept da se umesto korica peku palačinke, odlučila sam da je i sama isprobam. Baš je posebna iz razloga jer je torta bez rerne.

Da li je moguće napraviti ovu tortu sa klasičnim korama umesto palačinki i koliko bi to uticalo na ukus?
- Moguće je napraviti klasične korice kao za čokoladnu tortu, ali one umnogome menjaju ukus torte, pa ih ne bih preporučila.

Šta ako se stvore grudvice u pudingu? 
- Puding se uvek razmuti u malo hladnog mleka i tako ne postoji mogućnost da se naprave grudvice. Ako se eventualno stvore zbog previsoke temperature prilikom kuvanja, mikserom se mogu razbiti.

Da li ste je nekada pravili sa drugim pudingom? 
- Umesto pudinga od maline, može se staviti i puding od vanile, a ako se pravi sa jagodama, onda bi se najviše slagao puding od jagoda.


Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu? 
- Za savršen fil je najvažnije strpljenje. Fil se mora kuvati polako, bez žurbe i na tihoj vatri.

Da li fil treba da bude topao ili hladan kada mažete? 
- Kada se maže, fil treba da bude hladan.

Koliko dugo treba torta da odstoji pre posluženja?
- Svaka torta mora da odstoji bar jedan dan pre posluženja, a uglavnom su još lepše nakon dan ili dva.

U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu? 
- Ova torta je veoma ukusna i baš dekorativna, tako da se može poslužiti za bilo koju svečanu priliku. S obzirom na to da priprema nije komplikovana, odlična je i za svakodnevnu varijantu kada želite da se zasladite ili počastite goste.

Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih? 
- Ne bih mogla da izdvojim jedno jelo. Uživam i u tradicionalnim i u modernim receptima, a svako jelo može biti najbolje ako je ukusno i dobro pripremljeno.

Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite? 
- Jednom mi se desilo da sam bacila fil za tortu od 15 žumanaca. Učinilo mi se da će fil biti previše redak pa sam dodala još gustina. Na kraju se toliko stegao da je bio neupotrebljiv.

Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- To bi veoma zavisilo od njihovog ukusa i afiniteta. Predjelo bi bilo tradicionalno, a za glavno jelo bih se opredelila za neko ukusno pečenje uz odgovarajuće priloge. Desert bi mi bio najteža odluka, ali to bi sigurno bila neka dobra torta, a možda baš ova trufaldino. 

Trufaldino 

Sastojci:
Za palačinke:

  • 175 g brašna
  • 35 g kakaoa
  • 100 g šećera
  • 1/2 najmanje kašičice soli
  • 8 g sode bikarbone
  • 340 ml mleka
  • 75 ml ulja
  • 2,5 jajeta 
  • 12 ml sirćeta 9%

Za malina fil:

  • 625 g malina
  • 180 g šećera
  • 125+125 ml vode
  • 1 puding od malina
  • 1 puna kašika gustina
  • 1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode

Za beli fil:

  • 250 g fine bele čokolade
  • 500 ml slatke pavlake
  • 450 g sira za kolače po želji
  • 3 kašike prah-šećera

Priprema:
Sipajte sve suve sastojke u činiju pa dodajte mokre sastojke, umutite još malo i na kraju dodajte sirće. Ispecite u tiganju 7 palačinki. Pecite na srednjoj temperaturi oko 2-3 min sa jedne strane i oko 15 sekundi sa druge. Palačinke pustite da se ohlade pre filovanja. Želatin potopite i ostavite ga da nabubri. Stavite u šerpu maline, šećer, 125 ml vode i pustite da prokuva. Razmutite puding od malina i gustin u 125 ml vode. Smesu dodajte malinama i skuvajte fil pa u vruće umešajte želatin. Ostavite da se malo prohladi, ali ne skroz (da može da se namaže). Istopite belu čokoladu i pustite da se prohladi. Umutite čvrsto slatku pavlaku sa šećerom, pa joj dodajte sir i na kraju otopljenu belu čokoladu. Filujte tortu:
palačinka - beli fil - malina fil, palačinka - beli fil, palačinka - beli fil - malina fil. Znači, na svaku drugu palačinku stavljate malina fil, a na svaku beli fil. Obavezno koristite acetatnu foliju ili podesivi obruč, mnogo je jednostavnije filovanje.

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading