REZANCI SA HILANDARA Posno jelo koje se sprema vekovima na Mokroj Gori, ukus će vas osvojiti

Ana Klikovac

11:03

Zdravi zalogaji 0

Za poseban dodatak ukusa, pre služenja možete umešati sušene vrganje ili...

pasta 2 sastojka
Shutterstock

Evo kako da napravite posne rezance po receptu sa Hilandara.
 

Sastojci:

  • 1 pakovanje posne testenine (široki rezanci ili po želji)
     
  • Maslinovo ulje
     
  • Suncokretovo ulje (opciono)
     
  • Parče starog hleba (pretvoreno u mrvice)
     
  • So
     
  • Tahini (susamov namaz)

Priprema:

U monaškoj tišini Hilandara, ovo jednostavno jelo simbolizuje zahvalnost i poštovanje prema svakom zalogaju. Rezanci preliveni maslinovim uljem, mrvicama starog hleba i aromatičnim tahinijem ne samo da hrane telo, već i duh.

Savet:

Za poseban dodatak ukusa, pre služenja možete umešati sušene vrganje ili par kapi limunovog soka. Tako ćete jednostavne rezance podići na sasvim novi nivo.

Skuvajte rezance u ključaloj, slanoj vodi uz kap maslinovog ulja. Na malo maslinovog (ili suncokretovog) ulja kratko propržite mrvice od starog hleba, tek da postanu zlatno‑hrskave. Gotove, vruće rezance procedite i prelijte maslinovim uljem. Pospite proprženim mrvicama. Pred posluženje, sve preliti obilno tahinijem.

 

Bonus video:

@moja.trpeza PASTA SA MLEVENIM MESOM I BADEMIMA Sastojci: 200 g paste (po izboru) 200 g mlevenog mesa (junetina ili mešano) 1 manja tikvica 1 manja šargarepa 1 manja glavica crnog luka 2 čena belog luka 3 kašike seckanih badema (+ malo za posipanje) 200 ml paradajz sosa 2 kašike maslinovog ulja 50 ml vode (po potrebi) So, biber, suvi začin, origano ili bosiljak po ukusu Priprema: 1. Isecite luk i beli luk, a tikvicu i šargarepu izrendajte. 2. Na maslinovom ulju propržite luk i beli luk, zatim dodajte tikvicu i šargarepu. 3. Dodajte mleveno meso, posolite i pobiberite, pa dinstajte dok ne promeni boju. 4. Sipajte malo vode i pustite da se sve lepo ukrčka. 5. Dodajte seckane bademe i paradajz sos, kuvajte još 10 minuta da se sve sjedini. 6. U međuvremenu skuvajte pastu, ocedite je i prelijte sosom. 7. Na kraju pospite krupno seckanim bademima i uživajte u hrskavom i kremastom ukusu! #trpeza #kuhinjarecepti #mojatrpeza #viral_video #viraltiktok ♬ I'll Never Let You Go - Official Sound Studio
Tagovi:

Komentari (0)

Loading