MANASTIRSKA PITA Savršen kolač za one koji poste na vodi, sa orasima i suvim voćem

Trpeza/ V.V.

11:30

Bakina vanglica 0

Mekan i ukusan biskvit koji će sve oduševiti.

MANASTIRSKA PITA Savršen kolač za one koji poste na vodi, sa orasima i suvim voćem
Shutterstock

Sastojci:

500 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

100 g šećera

200 g seckanih oraha

200 g urmi

200 g suvog grožđa

5 kašika džema od kajsije

1 pomarandža (sok)

1 kašičica cimeta

500 ml mlake vode

4 kašike džema od kajsije

Priprema:

Suvo grožđe uvaljajte u brašno, protresite kroz prste da otpadne višak brašna. Urmama izvadite koštice, iseckajte ih, uvaljajte ih u brašno, protresite među prstima i odložite sa strane. Iseckajte orahe. Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i soda bikarbonom, šećer, seckane orahe, urme, suvo grožđe i cimet. Dodajte sok od pomarandže i džem od kajsija koji ste pomešali sa 100 ml mlake vode. Malo po malo dodajte ostatak mlake vode uz mešanje varjačom. Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smesu. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite kolač iz rerne i premažite ga džemom koji ste pomešali sa 50 ml mlake vode pa ga vratite u rernu na još 10 minuta. Po želji pečen kolač pospite šećerom u prahu ili mlevenim orasima.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading