TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITET Uvijena pogača punjena sirom, sočna i mekana
Zalivena jajetom i mlekom dok se pekla dodatno je omekšala korica
Sastojci:
- 100 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 5 gr suvog kvasca ili 20 gr svežeg
- 150 ml vode
- 1 kašičica soli
- 500 gr brašna
- 2 kašike ulja
- 500 gr sitnog sira ili po želji, nemojte manje od 250 gr
- 150 gr margarina
- 1 jaje + 50-100ml mleka
Priprema:
U toplo mleko staviti kvasac i šećer, promešati pa ostaviti da odradi 10 minuta. U drugu posudu staviti brašno, oko 300 gr, pa dodati 50 gr otopljenog margarina, vodu i so, pa promešati.
Dodati zatim i odstajao kvasac i sve dobro izraditi varjačom. Dodavati brašno, pa umestiti mekano testo.
Testo preliti uljem premesiti lagano, ostaviti u posudi u kojoj ste mesili, prekriti krpom i onda ostaviti 30 – 60 minuta da odstoji i naraste.
Nadošlo testo lagano premesiti uz pomoć malo brašna i podeliti na 5 približno jednakih loptica.
100 gr omekšalog margarina izmešati sa sirom, pa malo posoliti i opet izmešati.
Svaku lopticu razvući u krug približno 25cm i na svaku naneti mešavinu margarina i sira, kako je na fotografiji prikazano.
Uviti svaki krug u rolat i onda krajeve zavrnuti, kao kada cedite krpu.. Paziti da ne razvučete previše. na nekih 30 – 35 cm.
Podmazati pleh prečnika 30cm u kojem ćete peći, pa prvi rolat uviti u krug, ali tako da ostane malo prostora dok uviajte jer će testo narasti dodatno pa da ne bude nabijeno, nego prozraćno.
Kada uvijete prvi krug stalo testo dodajete, nadogradjujete, jedno na drugo i uvijate i dobijate oblik puža.
Na kraju treba da ima po koji milimetar razmaka izmedju krugova kako bi testo fino naraslo.
Ostaviti ovako dobijenu pogaču da raste 30 minuta. Posle 30 minuta premazati testo. Umutiti jaje sa 50 – 100 ml mleka, malo posoliti. Uključiti zatim rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Staviti pogaču da se peče 15 minuta na 200 stepeni pa smanjiti na 180 i peći još nekih 15 – 20 minuta zavisno od rerne.
Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti da “odmori” 10 minuta pa poslužiti. Prijatno.
Možda vas zanima:
STARINSKA POSLASTICA KOJA OBARA SVE REKORDE Diplomat torta, stvorena za vrhunsko uživanje
Otkrivamo vam originalni recept kako biste mogli ovaj čokoladni desert praviti kada poželite
KLASIK BOŽANSKOG UKUSA Bajadera torta, slasno savršenstvo koje se ne zaboravlja
Bajadera torta spada u red klasničnih torti, koje su se često pravile, a sad su pomalo zaboravljene
KOLAČ SA PIŠKOTAMA, MALINAMA I ČIZKEJK FILOM Lagana i osvežavajuća poslastica vraća osmeh
Spoj piškota, voćnog i belog fila čini ovaj kolač idealnim kada želite da se zasladite, a treba vam jednostavan recept
STARINSKO JELO OD MESA I POVRĆA Papazjanija, fantastično ukusna, zagrejaće vam stomak i dušu
Svaka domaćica koja je nekad htela da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravila je ovo jelo na kašiku
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)