PITA OD PRAZILUKA Probajte ovu pitu, a umesto praziluka možete da dodate koje god povrće želite!
Probajte pitu od praziluka, a ako ne volite praziluk ili mu nije sezona, uvek možete da dodate koje god povrće đelite.
Sastojci
za 4 osobe
ZA TESTO:
- 250 g glatkog brašna
- 120 g maslaca
- 1 jaje
- morska so
- 1 kašika kisele pavlake
ZA NADEV
- 500 g praziluka
- 2 jaja
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašičice začina vlašca (još bolje ako imate svež)
- morska so
- ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica vegete
Priprema
U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa dlanovima spojite brašno i maslac. Nakon toga dodajte razmućeno jaje, pavlaku i malo soli te testo brzo izradite. Oblikujte ga u hlepčić i stavite u frižider da odstoji najmanje sat vremena.
Praziluk očistite, dobro operite te razrežite po dužini i kratko prokuvajte u kipućoj slanoj vodi. Zatim ga ociedite, sitno narežite, a deo poriluka narežite na štapiće koji će vam poslužiti za ukrašavanje.
Ohlađeno testo razvaljajte i položite u namašćeni pleh. Pažljivo testom obložite i rub posude. Testo izbodite viljuškom i ostavite ga neka miruje 30-ak minuta.
Jaja, pavlaku, vlažac, so, crni biber i vegetu zajedno razmutite. Po testu rasporedite praziluk i prelijte smesom od jaja.
Ukrasite po površini štapićima praziluka i stavite u zagrejanu rernu na 200°C te pecite 35-40 minuta. Pitu malo ohladite, narežite na kriške i poslužite.
Savet
Umesto praziluka možete upotrijebiti i druge vrste povrća, u zavisnosti od sezone, mogućnosti i prilike – na primer brokoli, cveklu, spanać, šargarepu i sl.
Pri valjanju testa vodite računa da vam rub testa bude malo iznad ruba kalupa kako vam pri pečenju, zbog povlačenja testa, nadev ne bi prelazio rub testa.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)