PITA OD PRAZILUKA Probajte ovu pitu, a umesto praziluka možete da dodate koje god povrće želite!

Anđela Jovanović

13:00

Bakina vanglica 0

Probajte pitu od praziluka, a ako ne volite praziluk ili mu nije sezona, uvek možete da dodate koje god povrće đelite.

pita od praziluka
Shutterstock

Sastojci

za 4 osobe

ZA TESTO:

  • 250 g glatkog brašna 
  • 120 g maslaca
  • 1 jaje
  • morska so
  • 1 kašika kisele pavlake 

ZA NADEV

  • 500 g praziluka
  • 2 jaja
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašičice začina vlašca (još bolje ako imate svež)
  • morska so
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica vegete

Priprema

U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa dlanovima spojite brašno i maslac. Nakon toga dodajte razmućeno jaje, pavlaku i malo soli te testo brzo izradite. Oblikujte ga u hlepčić i stavite u frižider da odstoji najmanje sat vremena.

Praziluk očistite, dobro operite te razrežite po dužini i kratko prokuvajte u kipućoj slanoj vodi. Zatim ga ociedite, sitno narežite, a deo poriluka narežite na štapiće koji će vam poslužiti za ukrašavanje.

Ohlađeno testo razvaljajte i položite u namašćeni pleh. Pažljivo testom obložite i rub posude. Testo izbodite viljuškom i ostavite ga neka miruje 30-ak minuta.

Jaja, pavlaku, vlažac, so, crni biber i vegetu zajedno razmutite. Po testu rasporedite praziluk i prelijte smesom od jaja.

Ukrasite po površini štapićima praziluka i stavite u zagrejanu rernu na 200°C te pecite 35-40 minuta. Pitu malo ohladite, narežite na kriške i poslužite.

Savet

Umesto praziluka možete upotrijebiti i druge vrste povrća, u zavisnosti od sezone, mogućnosti i prilike – na primer brokoli, cveklu, spanać, šargarepu i sl.

Pri valjanju testa vodite računa da vam rub testa bude malo iznad ruba kalupa kako vam pri pečenju, zbog povlačenja testa, nadev ne bi prelazio rub testa.

Komentari (0)

Loading