PRAVI BELGIJSKI Original recept za vafle, mekane, mirišljave, neodoljive!
Poslužite vafle posute šećerom u prahu, istopljenom čokoladom ili medom.
Sastojci:
500 g brašna
4 belanca
250 g istopljenog putera
120 g mleka u prahu
20 g svežeg kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
½ kašičice soli
1 vanilin šećer
600 ml mlake vode
Priprema:
U veću činiju sipajte brašno, napravite udubljenje i tu stavite kvasac, mlaku vodu, šećer, mleko u prahu, vanilin šećer. Umutite testo i ostavite da odstoji pola sata. Istopite puter i kad se malo prohladi dodajte u testo i izmešajte. Umutite belanca u čvrst sneg i dodajte u testo. Izmešajte da se smesa ujednači. Pecite vafle u podmazanom aparatu.
Savet: Ako vam se vafli lepe za aparat malo povećajte količinu putera u receptu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SAVRŠEN ZA PONETI Bakin kolač svi vole, a zgodan je za užinu u prirodi
Napravite kolač za sva vremena, ali i za sve prilike.
RECEPT ZA "BAKIN KOLAČ NA ŠOLJE" Idealno su rešenje za doručak ili užinu, uz džem ili čokoladni krem
Generacije na ovim prostorima odrasle su uz galete, a u nastavku vam donosimo recept koji uspeva svima
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)