Galete s jagodama su čisti dokaz kako najjednostavnije stvari ponekad doista ispadnu najbolje

alo.rs

21:00

Slatki kutak 0

Ove galete se mogu pripremiti sa gotovo svim vrstama voća. Odlične su i sa šljivama, višnjama, trešnjama, breskvama, a mogu se praviti i sa zamrznutim voćem koje prethodno samo odmrznete.

Galete s jagodama su čisti dokaz kako najjednostavnije stvari ponekad doista ispadnu najbolje
Shutterstock

 

Galete s jagodama

Sastojci: 

Za prhko testo:

280 g brašna

80 g šećera

1 vanilin šećer

1 prstohvat soli

130 g putera

1 jaje

1/2 kašike pavlake

Za punjenje:

500 g jagoda

3 kašike šećera

4 kašike gustina

I još:

1 jaje (za premaz)

PRIPREMA:

Pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte puter isečen na komade, pavlaku i jaje i brzo umesite mrvičasto testo. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider. Ostavite da odmara dok ne pripremite jagode. Operite jagode i isecite ih na polovine ili četvrtine. Pošećerite ih i pomešajte. Pre nego što ga stavite na testo, pospite ga konzistencijom i ponovo lagano promešajte. Ohlađeno testo podeliti na četiri jednaka dela. Tako ćete dobiti 4 manje galette. Svaki deo testa razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini u krug debljine 3 mm. Jagode stavite na sredinu kruga, ali pazite da ostane slobodna ivica debljine oko 3 cm. Ivice premazati umućenim jajetom. Preklopite ivice prema unutra preko jagoda, ali ne do kraja (vidite naslovnu sliku). Dobijene galette pažljivo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ivice galette ostatkom umućenog jajeta. Na isti način od preostalog testa i voća napraviti galette. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 40-45 min. Galete su gotove kada se lepo porumene oko ivica. Poslužite toplo ili hladno sa sladoledom od vanile ili slatkom pavlakom po želji.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.


 

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading