USKRŠNJA TRPEZA NE MOŽE BEZ NJE Magirica u Grčkoj je neprikosnovena

Alo.rs

13:30

Kulinarski globus 0

Jelo na kašiku koje će vas oduševiti.

USKRŠNJA TRPEZA NE MOŽE BEZ NJE Magirica u Grčkoj je neprikosnovena
Shutterstock

Grčka supa magirica

Sastojci:

350 g jagnjeće džigerice

1 glavica crnog luka

1/2 šolje pirinča

1 jaje

3 veze mladog luka

1 zelena salata

malo mirođije

maslinovo ulje

limunov sok

so, biber

Priprema:

Operite dobro džigericu i stavite da se prokuva. Kada proključa, ostavite još nekih 5 minuta, pa izvadite iz vode. Iseckajte što sitnije i otklonite masnoću. U veću šerpu zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno iseckan crni luk, a posle 2 minuta i džigericu. Pržite dok džigerice ne dobije zlatno braon boju, dodajte 2 čaše vode i kuvajte oko 10  minuta. Potom dodajte iscepkanu zelenu salatu i ostavite da prokuva oko 10 minuta uz dodavanje vode ukoliko treba. Posle toga dodajte sav zeleniš, začinite i kuvajte oko pola sata, pa onda pirinač i kuvajte oko 15 minuta. Umutite belance, dodajte mu žumance i kad se sjedine ubacite limunov sok i dodajte malo vode. Smesu sipajte u šerpu, promešajte pa poslužite.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading