PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Potrebno je
Za testo:
- 100 ml ulja
- 200 ml vode
- 6 punih kašika oštrog brašna T-400
- 4 cela jaja
Za fil:
- 350 ml mleka
- 3 cela jaja
- 3 kašike šećera
- 250 ml slatke pavlake
- 3 kašike brašna
Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 50 g crne čokolade
- 2–3 kašike mleka ili slatke pavlake
Priprema:
U šerpu stavite vodu i ulje da provre. Dodajte brašno i mešajte dok se sve ne sjedini. Pustite da se prohladi. Zasebno u činiju sipajte mleko pa postepeno dodajte jedno po jedno celo jaje i mutite mikserom. U poslastičarski špric sipajte smesu pa istiskujte gomilice veličine oraha u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Ostavite da se prohlade, a za to vreme pravite fil. Pomešajte prašak za puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka skuvajte i sklonite s vatre. Mleku dodajte razmućen prašak za puding i mešajući kuvajte par minuta, pa puding ohladite. Prohlađenom pudingu dodajte čvrsto umućen šlag. Sipajte u poslastičarsku kesu sa nastavkom za punjenje, pa odozdo utisnite u svaku profiterolu. Na ringli zagrejte pavlaku, pa umešajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Na kraju prelijte profiterole mlakim čokoladnim prelivom i servirajte.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)