LAKI RECEPT SA REZANCIMA Japansko jelo koje možete jesti kao pastu

Alo.rs

11:00

Kulinarski globus 0

Začini igraju skoro glavnu ulogu.

LAKI RECEPT SA REZANCIMA Japansko jelo koje možete jesti kao pastu
Shutterstock

Soba rezanci

Sastojci:

300 g svinjskog filea

250 g rezanaca od integralnog pšeničnog brašna

1 kašika ulja

2 kašičice suvog začina

2 čena belog luka

1 kašičica narendanog đumbira

3 kašike biljnog ulja

140 g crnog luka

500 g svežeg kupusa

150 g crvene sveže paprike

800 ml vode

50 ml soja-sosa

1 kašika smeđeg šećera

2 kašike mirina (japansko vino od pirinča za kuvanje)

2 kašike sakea (vino od pirinča)

Priprema:

Svinjski file, papriku i sveži kupus iseckajte na tanke rezance, a luk na kolutove. Na dve kašike ulja izdinstajte luk i file. Dodajte đumbir, naseckani beli luk, kašičicu suvog začina i pecite uz stalno mešanje oko osam minuta. Pečeni file s lukom sklonite iz šerpe i ostavite na toplo mesto. U istoj šerpi na preostalom ulju propržite papriku i svež kupus. Dodajte kašičicu suvog začina i pecite oko 10 minuta. Kupusu dodajte file, 
ulje, i promešajte, pa sklonite sa vatre. Testeninu skuvajte, ocedite i dodajte povrću. Od soja-sosa, smeđeg šećera, mirina i sakea pripremite umak. Umakom prelijte testeninu sa povrćem i sve zajedno dobro zagrejte i promešajte.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading