Španci obožavaju ovaj hleb s paradajzom koji može da vam posluži kao sjajna večera

alo.rs

20:00

Kulinarski globus 0

Paradajz je apsolutna zvezda ovog jednostavnog jela koji Španci nazivaju pan con tomate, što u prevodu znači hleb s paradajzom.

Španci obožavaju ovaj hleb s paradajzom koji može da vam posluži kao sjajna večera
Shutterstock

 

Zapečeni hleb sa paradajzom i belim lukom

Sastojci:

400 g ćabate

50 ml maslinovog ulja

2 čena belog luka

800 g zrelog paradajza

1/2 kašičice soli

Priprema:

Isecite ćabatu na kriške debljine 3 cm. Svaku krišku premažite maslinovim uljem i propržite na tiganju ili u rerni. Kada hleb dobije lepu zlatnu boju i postane hrskav, izvadite ga i svaku krišku natrljajte belim lukom. Paradajz iseckajte nožem ili narendajte. Dodajte malo maslinovog ulja, posolite i poklopite hleb. Prelijte sa još malo maslinovog ulja i po želji pospite listovima svežeg bosiljka.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading