Jevrejski slatki specijalitet BABKA S NUTELOM je poslastica od dizanog testa koju deca obožavaju

alo.rs

22:00

Kulinarski globus 0

Babka je odličan izbor za sve koji vole dizana teesta i uživaju u procesu pripreme ne požurujući ga. Babku možete dobro da umotate u foliju i da je čuvate u frižideru sedam dana ili zamrzivaču tri meseca.

Jevrejski slatki specijalitet BABKA S NUTELOM je poslastica od dizanog testa koju deca obožavaju
Shutterstock

 

Babka s nutelom

Sastojci:

250 ml + 20 ml mleka

1 kesica suvog kvasca

100 g šećera

120 g omekšanog putera

2 jaja

1/2 kašičice soli

550 g običnog brašna

600 g čokoladnog krem namaza,poput nutele

Sastojci za mrvičasti posip:

50 g smeđeg šećera

30 g brašna

1/2 kašičice cimeta u prahu

60 g hladnog putera

Priprema:

Lagano zagrejte 250 ml mleka. Počnite da miksate s nastavcima pa testo i 2 kašike šećera. Posle nekoliko minuta smeša će biti puna malih mehurića. Dodajte preostali šećer i omekšali puter, zatim jedno celo jaje i jedno žumance. Posolite i nastavite da mešajte dok se ne formira testo. Dodajte brašno i mešajte oko 5 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od posude. Prebacite testo na pobrašnjenu podlogu i kratko premesite rukama da dobijete loptu. Prebacite u podmazanu činiju, prekrijte folijom i sačekajte da se testo udvostruči. Proces može da potraje, a možete ubrzati dizanje u rerni na niskoj temperaturi (50-60 stepeni). Testo podeliti na dva dela i svaki premazati nutelom, ali ostaviti malo prostora oko ivica. Čvrsto urolajte i prepolovite po dužini. Umotajte u pletenicu i prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponovite i s drugim delom testa. Pokrijte krpom i ostavite da se testo diže još pola sata. Pomešati smeđi šećer, brašno, mleveni cimet i hladne kocke putera. Ne mesiti predugo da se puter ne bi otopio. Posip treba da bude mrvičast, kao mokri pesak. Preostalo belanca pomešati sa malo hladnog mleka i njime premazati obe vekne, pa ih posuti pripremljenim mrvičastim posipom. Pecite oko 50 minuta, dok babka ne poprimi lepu braon boju. Ako primetite da se spolja prebrzo peku, prekrijte ih alu-folijom. Sačekajte da se babka potpuno ohladi.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading