ČEŠKA NACIONALNA KUHINJA Goveđe meso u sosu morate probati ako ste u ovoj državi

Alo.rs

15:00

Kulinarski globus 0

Nije ništa slično u odnosu na ono što ste probali.

ČEŠKA NACIONALNA KUHINJA Goveđe meso u sosu morate probati ako ste u ovoj državi
Shutterstock

Svičkova na smetane - goveđe meso u sosu

Sastojci:

700 g govedine

200 g povrća (šargarepa, peršun, celer, luk)

biber, so

muškatni orah

ruzmarin

origano

Za fil:

1/4 čaše pavlake za kuvanje

50 g slanine

1/2 margarina

Za knedle:

1 žumance

1 prašak za pecivo

500 g brašna

prstohvat soli

2-3 dl vode

Priprema:

Dan pre pravljenja jela, obmotajte meso u slaninu, pa ga prelijte sa marinadom. Marinada: iseckajte povrće, dodajte prstohvat soli, kašiku sirćeta i prelijte vodom tako da pokrijete meso. Nakon što je meso odstojalo, u lonac stavite margarin. Kada se istopi, dodajte povrće iz marinade, kao i začine, pa ostavite sve da se malo prodinsta na umerenoj vatri. Meso procedite, pa ga pridodajte povrću da se dinsta svega 3-4 minuta. Zatim ga prebacite u dublji pleh, i prelijte s marinadom u kojoj je prenoćilo. Pecite meso 20 minuta na 180 stepeni. 
Dok se meso peče, izdinstano povrće, izblendujte pa dodajte pavlaku za kuvanje. Kada se meso ispeče, vratite ga u sos, zajedno sa sokom koji je nastao prilikom pečenja. Knedle: Stavite sve sastojke u posudu izmešajte ih rukom. Oblikujte veće kuglice, pa ih blago pritisnite, tako da dobijete poluovalni oblik, a zatim ih ubacite u ključalu vodu. Kada kuglice isplivaju na površinu, kuvajte ih još 20 minuta. Servirajte toplo.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading