Pripremite piletinu kapreze, odlično jelo inspirisano slavnom italijanskom salatom
Kombinacija mocarele, aceto balzamika, maslinovog ulja, listića bosiljka i paradajza će piletini pružiti mediteranski doživljaj, zahvaljujući bogatstvu ukusa.
Piletina kapreze
Sastojci:
500 g pilećih prsa
500 g mini-paradajza
4 kriške mocarele
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja
bosiljak
so, biber
Priprema:
Oštrim nožem oblikujte pileća prsa u četiri fileta. Svaki komad posolite i poparite. Pustite ih da odstoje minut. Za to vreme zagrejte tiganj i dodajte malo maslinovog ulja. Pileće filete pecite na umereno jakoj vatri da sa svake strane poprime zlatnu boju. Pečene izvadite iz tepsije, ostavite na stranu i poklopite da ne izgube toplotu. U međuvremenu, iseckajte beli luk i prepolovite mini paradajz. Ako koristite veliki paradajz, operite ga, očistite i iseckajte na manje komade. U tiganju sa preostalim uljem propržite beli luk, a zatim i paradajz. Okusite, po želji dodajte malo soli. Dodajte listiće bosiljka i pečenu piletinu, a nakon što se sve zagreje, u svaki komad piletine dodajte krišku mocarele. Pokrijte. Krčkajte onoliko dugo koliko je potrebno da se sir otopi. Ako volite aceto balsamico, začinite jelo servirano na tanjirima sa nekoliko kapi. Poslužite uz svežu zelenu salatu.
našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)