Indijski hleb s puterom se pravi kao lisnato testo a ukus je genijalan

Ivana Vujnović

22:00

Kulinarski globus 0

Lachcha Paratha je ukusan beskvasni indijski hleb, koji je, zahvaljujući puteru i posebnom načinu pripreme, iznutra veoma mekan i lisnat, a divno hrskav spolja.

Indijski hleb s puterom se pravi kao lisnato testo a ukus je genijalan
Shutterstock

 

Lisnati indijski hleb s puterom

Sastojci:

250g višenamenskog brašna

60g istopljenog putera

1/2 žličice soli

150 ml tople vode

brašno za posipanje

20 g istopljenog putera

15 g putera

1 kašičica ulja za prženje

Priprema:

Izmešajte brašno i so. Dodajte otopljeni puter, malo ga utrljajte u brašno, a zatim i toplu vodu. Zamesite testo dodajući po potrebi još pomalo brašna ili vode. Mesite na radnoj površini dok ne dobijete glatko testo koje se više ne lepi za ruke, ali je i dalje mekano. Nemojte preterati s brašnom da testo ne bi postalo isuviše tvrdo. Ostavite da se odmori oko 20 minuta do sat vremena. Testo podelite na 4 jednake lopte i svaku malo premesite. Sa svih strana ih obložite brašnom. Istopite 20g putera. Istanjite oklagijom što više svaku lopticu testa da bude kružnog oblika. Premažite puterom i pospite brašnom (tri prstohvata). Prstima malo rasporedite brašno i maslac. Krenite od jednog kraja i počnite slagati list testa kao lepezu – ivica od koje ste počeli treba ostati s gornje strane, a podižite i presavijajte unazad jedan po jedan sloj, tako da budu jedan preko drugog. Kad završite sa slaganjem, držeći za krajeve, lagano tresnite i malo izdužite tako presavijeno testo.

Uviti u rolnu. Lagano ga pritisnite prstima i povucite slobodni kraj ispod i pričvrstite ga za njega. Ponovite ovo sa ostatkom loptica testa i stavite ih na pobrašnjenu radnu površinu ili na papir za pečenje.

Oklagijom razvucite jedan po jedan rolat, ali nemojte previše pritiskati jer ćete tako izgubiti slojeve. Zbog toga je potrebno što više istanjiti rolnu, ali što je moguće lakše, bez jakog pritiska. Zagrejte tiganj. Kada se tiganj zagreje dodajte kap ulja.

Razvijeno testo malo umutiti da otpadne višak brašna i staviti u tiganj. Videćete da će se pojaviti mehurići, a zatim ga okrenite, prelijte sa malo otopljenog putera i pecite dok i sa donje strane ne dobije zlatne krugove. Izvadite iz tiganja i premažite i tu stranu puterom. U proseku treba da se peku po minut na obe strane, s tim da se prvi hleb uvek peče duže. 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading