Jednostavna za pripremu a efektnog ukusa HLADNA ČORBA OD PRAZILUKA I KROMPIRA
Vichyssoise ili kremasta francuska hladna čorba veoma zanimljivog ukusa i šik naziva je izuzetno jednostavna za pripremu, a po ukusu izgledaće kao da ste se dobro pomučili!
Hladna francuska čorba od praziluka i krompira
Sastojci:
2 kašike putera
2 velika praziluka
1 mali luk
3 krompira (oko 400 g)
7-8 dl vode, pileća supe ili supe od povrća
1 dl kisele pavlake
1 dl pavlake za kuvanje
svež vlašac ili timijan za dekoraciju
so
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte luk. Koristite samo bele i svetlozelene delove praziluka (pa uklonite listove i ostavite ih za kajganu). Isecite peteljke praziluka po sredini, dobro ih operite pod hladnom vodom i iseckajte. Krompir oljuštite i iseckajte na kockice (oko 1 cm). U šerpu s debelim dnom stavite dve kašike putera. Otopite puter na srednjoj jakoj vatri i sačekajte da prvo zapeni, a zatim počne da dobija blago braonkastu boju. Dodajte luk i praziluk i mešajte dok povrće ne bude premazano puterom. Malo smanjite vatru, poklopite i propržite povrće. Povremeno mešajte i dinstajte dok ne nestane voda koju ispušta praziluk. Dodajte seckani krompir i promešajte. Zatim dodajte supu i kašičicu morske soli. Pokrijte i pojačajte vatru dok ne proključa. Zatim ponovo smanjite, delimično poklopite i ostavite da se kuva oko 30-40 minuta, dok krompir dobro ne omekša. Sklonite sa vatre. Čorbu izmešajte štapnim mikserom ili blenderom. Sačekajte da se malo ohladi i umešajte kiselu i neutralnu pavlaku za kuvanje. Proverite slanost i po potrebi dodajte još soli. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi, pa ohladite i ostavite u frižideru do serviranja. Ovu supu možete jesti toplu, ali je najbolje poslužiti hladnu. Najbolje je da ga unapred izvadite iz frižidera i poslužite na temperaturi nešto nižoj od sobne. Ako je previše hladno, mnogi ukusi neće biti dovoljno jaki. Može se držati u frižideru dva ili tri dana. Ukrasite čorbu u svakoj posudi seckanim vlašcem ili listićima timijana.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)