Ne morate da putujete u Grčku, dovedite je u svoj dom s ovim tipičnim grčkim sosom od patlidžana po imenu MELITZANOSALATA
Namaz ili sps koji ćete često naići u grčkim tavernama, divan je kao predjelo ili prilog, a savršen u sendvičima.
Grčki umak od patlidžana (Melitzanosalata)
Sastojci:
4 manja patlidžana (1100-1200 g)
2 čena belog luka
3 kašike limunovog soka
2 kašike sitno seckanog peršuna
40 ml maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 210 °C. Patlidžane operite, osušite i stavite na pleh prekriven alu-folijom (ovo radite da biste se sačuvali od ribanja). Patlidžane možete izbockati vrhom noža, ali nije neophodno – pomaže da voda lakše ispari i izbegava da im popucava kožica usled pritiska. Pecite na 220 °C bez ventilatora, dok pulpa ne omekša da možete lako da je probušite nožem. Dok se peku, okrenite ih nekoliko puta, a sve će trajati oko 45 minuta za manje do sat vremena za veće.
Pečene patlidžane omotajte folijom i ostavite da odmaraju 15-20 minuta. Očistite ih, pulpu stavite u cediljku i malo pritisnite kašikom. Ostavite da se cedi oko pola sata (povremeno pritisnite kašikom).
Patlidžan i iseckajte nožem na dasci i dodajte sitno iseckan beli luk. Dodajte limunov sok so, biber, sitno seckani peršun i na kraju, uz mešanje, dodajte maslinovo ulje.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)