Ne morate da putujete u Grčku, dovedite je u svoj dom s ovim tipičnim grčkim sosom od patlidžana po imenu MELITZANOSALATA

Ivana Vujnović

19:00

Kulinarski globus 0

Namaz ili sps koji ćete često naići u grčkim tavernama, divan je kao predjelo ili prilog, a savršen u sendvičima.

Ne morate da putujete u Grčku, dovedite je u svoj dom s ovim tipičnim grčkim sosom od patlidžana po imenu MELITZANOSALATA
Shutterstock

 

Grčki umak od patlidžana (Melitzanosalata)

Sastojci:

4 manja patlidžana (1100-1200 g)

2 čena belog luka

3 kašike limunovog soka

2 kašike sitno seckanog peršuna

40 ml maslinovog ulja

so, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 210 °C. Patlidžane operite, osušite i stavite na pleh prekriven alu-folijom (ovo radite da biste se sačuvali od ribanja). Patlidžane možete izbockati vrhom noža, ali nije neophodno – pomaže da voda lakše ispari i izbegava da im popucava kožica usled pritiska. Pecite na 220 °C bez ventilatora, dok pulpa ne omekša da možete lako da je probušite nožem. Dok se peku, okrenite ih nekoliko puta, a sve će trajati oko 45 minuta za manje do sat vremena za veće.

Pečene patlidžane omotajte folijom i ostavite da odmaraju 15-20 minuta. Očistite ih, pulpu stavite u cediljku i malo pritisnite kašikom. Ostavite da se cedi oko pola sata (povremeno pritisnite kašikom). 

Patlidžan i iseckajte nožem na dasci i dodajte sitno iseckan beli luk. Dodajte limunov sok  so, biber, sitno seckani peršun i na kraju, uz mešanje, dodajte maslinovo ulje.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading