Postoje sočni kolačl, ali ovo je NAJSOČNIJI mogući TURSKI MOKRI KOLAČ božanstveno mek s merama na čaše

Ivana Vujnović

21:01

Kulinarski globus 0

Turski mokri kolač poznat pod nazivom Islak Kek je poslastica koju morate probati a ukusom podseća na čuveni sočni kolač tri leče ali u čokoladnoj verziji.

Turski mokri kolač
Shutterstock

 

TURSKI MOKRI KOLAČ

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja

1 čaša šećera

1 vanilin šećer

1 čaša ulja

1 čaša mleka

2 čaše običnog brašna

5 kašika kakaoa

1 prašak za pecivo

Za preliv:

3 čaše mleka

1/2 čaše ulja

1 čaša šećera

1 vanilin šećer

5 kašika kakaoa

100 g čokolade za kuvanje

rendani orasi ili pistaći za ukras

Napomena: Mera je čaša od 200 ml

PRIPREMA:

 Umutiti mikserom cela jaja, pa dodati šećer i vanilin šećer. Umutiti dok ne postane penasto. Sipati mleko i ulje i kratko izmiksati mikserom. Zatim u smesu dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i izmešati. Pleh dimenzija 36k21 centimetar obložite papirom za pečenje i sipajte dobijenu smesu. Pecite u zagrejanoj rerni 30 minuta na 190°C. Pred kraj pečenja pripremiti preliv. U posudu za kuvanje sipajte mleko, ulje, šećer, kakao i čokoladu za kuvanje. Zagrejte smešu uz mešanje. Pustite da provri, pa sklonite sa ringle da se malo ohladi. Čačkalicom proverite da li je biskvit pečen, pa ga izvadite iz rerne. Još vrući biskvit izvadite iz kalupa tako što ćete ga okrenuti, ukloniti papir za pečenje, a zatim vratiti biskvit nazad u pleh. Izbušite biskvit na nekoliko mesta čačkalicom. Isecite ga na kocke. Topli preliv ravnomerno prelijte preko tople torte. Sve dobro ohladite preko noći i pre serviranja pospite seckanim orasima.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.


 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading