ŠOPSKO SIRENJE Tradicionalni bugarski recept s Vlasinskog jezera pravi se od povrća sa sirom pa zapeče u rerni

I. Vujnović

08:06

Kulinarski globus 0

Ovo jelo je veoma slično šopskoj salati - prepuno je povrća i sira, ali se priprema u rerni.

Šopsko sirenje
Shutterstock

 

Šopsko sirenje

Sastojci:

2-3 glavice crnog luka

2-3 paprike

1-2 ljute paprike

1 tikvica (možete i plavi patlidžan)

2 paradajza

300-400 g sira

200 g rendanog sira koji se topi (edamer, trapist)

150 g dimljenog mesa, mesnate slanine ili kobasice

2 jaja + 3-4 jaja u zavisnosti koliko imate posuda

začinska crvena paprika slatka

ulje

so, biber

Priprema:

Sve porvrće operite, očistite i iseckajte na komade srenje veličine a slaninu takođe. Povrće začinite solju, biberom, uljem i začinskom paprikom. POmešajte kašikom da se sjedini. Ovo jelo možete pripremiti u manjim posudama ili u jednoj velikoj. Na dnu svake zemljane posude izmrvite sir. Preko sira sipajte mešavinu povrća. Preko poređajte dimljeno meso a odozgo pospite rendani sir. Zatim opet dodajte mrvljeni sir i pecite sve u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta. Dva jaja umutite i ubacite preostali sir i kačkavalj, te prelijte ravnomerno  preko zapečene smese. U svaku posudu pažljivo ubacite jaje, pazeći da se žumance ne raspadne te dopecite u redni još 10-15 minuta. Ovaj specijalitete se jede uz kukuruzni hleb.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading