ŠOPSKO SIRENJE Tradicionalni bugarski recept s Vlasinskog jezera pravi se od povrća sa sirom pa zapeče u rerni
Ovo jelo je veoma slično šopskoj salati - prepuno je povrća i sira, ali se priprema u rerni.
Šopsko sirenje
Sastojci:
2-3 glavice crnog luka
2-3 paprike
1-2 ljute paprike
1 tikvica (možete i plavi patlidžan)
2 paradajza
300-400 g sira
200 g rendanog sira koji se topi (edamer, trapist)
150 g dimljenog mesa, mesnate slanine ili kobasice
2 jaja + 3-4 jaja u zavisnosti koliko imate posuda
začinska crvena paprika slatka
ulje
so, biber
Priprema:
Sve porvrće operite, očistite i iseckajte na komade srenje veličine a slaninu takođe. Povrće začinite solju, biberom, uljem i začinskom paprikom. POmešajte kašikom da se sjedini. Ovo jelo možete pripremiti u manjim posudama ili u jednoj velikoj. Na dnu svake zemljane posude izmrvite sir. Preko sira sipajte mešavinu povrća. Preko poređajte dimljeno meso a odozgo pospite rendani sir. Zatim opet dodajte mrvljeni sir i pecite sve u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta. Dva jaja umutite i ubacite preostali sir i kačkavalj, te prelijte ravnomerno preko zapečene smese. U svaku posudu pažljivo ubacite jaje, pazeći da se žumance ne raspadne te dopecite u redni još 10-15 minuta. Ovaj specijalitete se jede uz kukuruzni hleb.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)