NAJRUSKIJA RUSKA SALATA Rusi prave ovu salatu tokom cele godine a ona uopšte i ne liči na onu na koju smo navikli

I. Vujnović

10:32

Kulinarski globus 0

Ova salata je veoma osvežavajuća, neverovatno bogata ukusima, a recept će oduševiti sve one koji vole nešto laganiju hranu i obroke bez mesa.

Vinegret ruska salata
Shutterstock

 

Vinegret salata

Sastojci: 

300 g cvekle

4-5 srednjih krompira

2 srednje šargarepe

5-6 kiselih krastavčića

1 šolja graška iz konzerve (može i pasulj)

1 manji crveni luk (može i crni)

1 šočjica ulja

1 kašika  sirćeta

so, biber

Priprema:

Skuvajte krompir, šargarepu, cveklu. Cveklu pripremajte posebno jer joj treba duže vremena da se kuva, a možete i da je kupite skucvanu. Sve povrće iseckajte na kockice. Dodajte i ostale sastojke, takođe sitno iseckane i začinite uljem, sirćetom, solju i biberom. Rusi takođe često u ovu salatu stavljaju i kiseli kupus. Ako ga stavljate, smanjite za tu meru kisele krastavčiće.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading