FRANCUSKI KLASIK IZ RERNE Klafuti s kajsijama se pravi od testa za palačinke i zapeče u rerni

Trpeza/I.V.

15:31

Kulinarski globus 0

Klafuti je tradicionalni francuski kolač koji se u originalnoj verziji pravio s trešnjama i to neočišćenim od koštica.

Klafuti s kajsijama
Shutterstock

 

Klafuti s kajsijama

SASTOJCI:

3 jaja

80 g šećera

75 g brašna

50 g putera

250 ml kokosovog mleka

korica jednog limuna

6-7 kajsija

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180°C. Otopite puter na laganoj vatri pa ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno, promešajte. Dodajte puter, kokosovo mleko i koricu limuna pa sve dobro sjedinite. Posudu premažite puterom. Na dno poređajte polovine kajsije, pa između pažljivo sipajte smesu. Posudu lagano lupite o podlogu da se smesa izjednači. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta ili dok se lepo ne zapeče po površini. Pospite šećerom, pa služite mlako uz umućenu slatku pavlaku ili sladoled od vanile.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading