DA LI JE ZDRAV VOĆNI ŠEĆER Odgovor nutricioniste će vas iznenaditi, a ova grupa najbolje oprez
Iako se konzumiranje voća smatra zdravim, prisustvo voćnog šećera može da pogorša simptome određenim oboljenjima, a može i da dovede do gojenja.
Američka nutricionistkinja dr Karel le Ruks, za "Hafington post" je iznela mišljenje o fruktozi u voću.
- Gojazni ljudi, kao i oni koji imaju holesterol i dijabetes, voće bi trebalo da uzimaju oprezno ako ne žele da pogoršaju situaciju, jer je uočeno da neko voće goji određene grupe ljudi - objašnjava dr Le Ruks.
Ako imate neke od navedenih simptoma bolje je da konzumirate povrće nego voće kao što su grožđe, banane, šljiva, breske, pa čak i neke vrste jabuka.
- Kad jedemo šećer, naše telo ispušta hormon insulin, koji mozgu govori da smo dovoljno jeli. Međutim, fruktoza ne podstiče taj odgovor insulina, pa mozak ne dobija poruku da smo siti, već i dalje jedemo, pa se tako kilogrami gomilaju - tvrdi nutricionistkinja.
Količina fruktoze u voću
4 g fruktoze jednako jedna kašičica šećera
sveža smokva - 2 g
osam trešanja - 2,4 g
jedna kriška dinje - 3 g
pomorandža - 3,6 g
pet jagoda - 4 g
čaša soka od pomorandže - 5 g
banana - 5,5 g
šaka grožđa - 8,7 g
jabuka zlatni delišes - 11 g
kruška - 11 g
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)