BEJGLI Mađarska praznična poslastica sa orasima, mekana kao pamuk, a trik je u ovome
Najpoznatije su verzije sa orasima i makom, a popularnost je stekla i štrudla sa višnjama.
Potrebno je
Za testo:
- pola šolje mlake vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 i po šolja brašna
- 120 g putera
- 3 kašičice šećera u prahu
- pola kašičice soli
Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 2 kašike prezli
- rendana kora od 2 limuna
- 4 kašike meda
- 150 g šećera
- 2 kašike ulja
- pola šolje vode
- 1 šaka suvog grožđa
Za premaz:
- 1 jaje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte kvasac i toplu vodu, pa ostavite da nadođe. Dodajte otopljen puter, brašno, šećer i so. Varjačom polako promešajte, pa rukom oblikujte loptu. Prebacite je na radnu površinu, razvaljajte, pa podelite na dva dela. U providnu foliju umotajte svaki, pa ostavite dva sata u frižideru. Zasebno pomešajte orahe sa prezlama i rendanom limunovom korom. Zagrejte med, šećer, ulje, vodu i suvo grožđe do ključanja. Onda umešajte orahe i ostavite da se prohladi. Oklagijom rastanjite testo na pravougaonike. Polovinu fila nanesite na testo, pa lagano urolajte i poređajte u pleh obložen pek papirom. Belanca odvojite od žumanaca, pa žumancetom premažite štrudle. Ostavite da naraste još pola sata. Premažite belancetom. Pecite 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite još pola sata. Prijatno!
Možda vas zanima:
ŠTRUDLA SA ČOKOLADOM ZA PRAVE SLADOKUSCE Ista kao ona iz bakine kuhinje
Mekana i mirisna, nema ko će joj odoleti.
POSNA ŠTRUDLA SA MAKOM KAO IZ BAKINE KUHINJE Miris se širi kućom dok se peče
Mekana poslastica super ide uz šolju kafe.
ŠTRUDLA SA BRESKVAMA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Uz šoljicu kafe, za jutro koje se pamti
Zamirisaće cela kuća.
BAKINA POSNA ŠTRUDLA SA MAKOM Recept star 50 godina na kome su odrasle generacije
Preukusna, a zamirisaće cela kuća.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)